Fitch zadržao kreditni rejting Hrvatske

Naslovnica Forum Komentari članaka Fitch zadržao kreditni rejting Hrvatske

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

..pretezno vedro
http://www.tradingeconomics.com/croatia/rating

Važno je spomenuti da su početkom rujna 2007. te iste tri vodeće svjetske rejting agencije – Standard & Poor’s, Moody’s i Fitch dale AAA i AA rejting financijskim gigantima poput AIG i Lehmann Brothers, koji su bankrotirali samo dva tjedna kasnije. Na saslušanju u američkom Kongresu krajem studenog 2009., šefovi sve tri agencije (McDaniel, Sharma, Joynt), priznali su zastupnici Jackie Speier iz Kalifornije da su njihovi tzv. rejtinzi bili bazirani na mišljenju i nagađanju, a ne na znanstvenoj analizi, te da nitko od odgovornih analitičara nije na bilo koji način naknadno discipliniran ili kažnjen. Kako bi Amerikanci rekli: “Might makes right”, oliti ” ‘ko je jači, kači.” Ekonomija je pseudo-znanost, a postoji isključivo da bi se astrologija činila respektabilnom.

Rejting oslikava rad aktualne vlade i svih prije nje. Rejting Hrvatske je SMEĆE tj. 2 stupnja ispod smeća. To je činjenica. A oni slave potvrdu takvog rejtinga, sami si tapšaju po ramenu i uvjeravaju medije i javnost da su nešto postigli!? Da nije žalosno i tragično kako već je, bilo bi ne smiješno već presmiješno.

Pored toga bi me zanimalo kakve to rashode imaju pod kontrolom. S obzirom na snagu gospodarstva i učinak istog, financijsko stanje i štošta više, rashodi su daleko previsoki za hrvatske prilike i mogućnosti, izdaje i troši se na mnogo gluposti, nepotrebnih stvari, daleko previše nego što to državne financije omogućavaju, servisiraju se razne “svete krave”, potencijalni birači i oni koji to jesu (plaćeno biračko tijelo), tjera se neka praksa luksuza (automobili, osoblje, rezidencije itd.), plaćaju se agencije i ljudi od kojih nema koristi, koji ne stvaraju dodanu vrijednost ili bilo što drugo korisno, bilo kakav pozitivni učinak, dakle izdaje se novac za aktivnosti i ljude koji ne privreduju apsolutno ništa, samo puno koštaju i ničim ne opravdavaju novac koji se u njih ulaže, politički aparat prevelik i preskup (za koji još sami sebi izdvajaju novac za stranke i članove stranaka), isto vrijedi za neučinkovitu i prenapuhanu javnu upravu, kojoj građani služe i koju građani plaćaju umjesto da ona služi građane i građanima i da funkcionira poput zemalja na zapadu Europe a ne poput neke ultra-birokratske ustanove iz pakla s Istoka, koje povezujemo s komunizmom ili Južne Amerike, gdje se svaka glupost naplaćuje i zbog svake sitnice moraš pred šalter, uzmi broj pa u red i uvijek ista gnjavaža s djelatnicima koji se prema onima koji ih plaćaju ponašaju kao da nisu vrijedni njihovog vremena i truda i štošta više.

Prema izvoru novca kojim se financiraju, agencije nikako ne mogu biti objektivne a samim time niti mjerodavne.


Prema izvoru novca kojim se financiraju, agencije nikako ne mogu biti objektivne a samim time niti mjerodavne.

Te agencije itekako dobro i realno procjenjuju prilike i stanje jedne države (dugovi, gospodarstvo). Tu nema nikakve sumnje. To što te i takve države nastavljaju ići pogrešnim putem i ne uče iz svojih pogrešaka, to je pak druga stvar. Hrvatska hrli prema propasti i izdaje novac koji je a) tuđi (krediti) i b) novac koji nije generiran (niti će biti). Svjedeno se krade (gdje je pravosuđe) i dijeli okolo šakom i kapom pojedincima i poslovnim subjektima (i drugim svetim kravama) a da taj novac nikad neće biti korišten u pametne i korisne svrhe, na način da će se ulaganja vratiti. Nedostaju znanje i dobre namjere. Prisutni su neznanje i loše namjere (kriminal, korupcija, razaranje države i njenog društva).

New Report

Close