Kraj ere jeftine nafte (objavljeno 11.03.2008.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Kraj ere jeftine nafte (objavljeno 11.03.2008.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Kako se to već radi među analitičarima ekonomskih kretanja, komentira se ono od jučer poslije podne i uspoređuje s onim od danas ujutro, traže se objašnjenja za mikro pomake indeksa ili cijena u makro-vijestima ili se pak makro pomaci u cijenama ili indeksima tumače burom na jugozapadu Engleske i tome slično. Ima li to smisla?
Vaša interpretacija (‘…što se tiče prognoza o budućim naftnim izvorima….’) koja kaže kako nafte već za nekoliko desetljeća neće biti dovoljno u potpunosti je laička, nestručna i dozvoljam si reći besmislena. Što će se to dogoditi do 2040 ili 2050, prema profesoru Economidesu? Vrhunac proizvodnje ili nešto drugo, iz članka je nemoguće saznati.
Povećanje postojećih rezervi nafte kako to još uvijek interpretiraju neki tzv znanstvenici samo jedna ali ujedno i najveća zabluda laičke ali i stručne javnosti. Točno je samo jedno, potražnja za naftom porasla je, rasla je i proizvodnja – ali nije raslo ono najvažnije a to je pronalaženje novih polja. Pronalaženje novih polja smanjuje se još od sedamdesetih godina XX stoljeća. Sve to znači da se najveći dio današnje nafte proizvodi na poljima pronađenim prije trideset i više godina.
Najlogičniji tumači ekonomskih kretanja u vremenu koje dolazi (ekonomisti) tj u vremenu skupe ili nedostupne energije, za to nisu sposobni jer nisu u stanju protumačiti ni anticipirati ni ono što će se dogoditi sutra ujutro u njihovoj vlastitoj branši a kamoli u nečem ‘tehničkom’ kakvo je pitanje energije i njene uloge u suvremenoj ekonomiji. Preporučio bih u vezi ovoga pročitati četiri godine stari članak na http://www.hrvati-amac.com ‘Svjetske rezerve nafte – kojim brojevima vjerovati autora Anđelka Karlovića. Članak je još sredinom 2004 anticipirao sve što se počelo događati u kolovozu prošle godine kad se raspukla tikva američkih nekretninskih kredita. I dok će ekonomisti reći da je ekonomija ishodište svega, gotovo cijele povijesti, istina je druga. Nema ekonom[color=black][/color]ije bez energije. Kraj jeftine energije ili čak kraj energije u onome smislu u kojem smo na njoj sagradili cijelo XX stoljeće znači i kraj ekonomije – barem ovakve, neprestano ekspandirajuće.

New Report

Close