Hrvatska bi zbog Brexita mogla hitno uvesti euro?

Naslovnica Forum Komentari članaka Hrvatska bi zbog Brexita mogla hitno uvesti euro?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

HRV treba donijeti Zakon kojim se bilo kakvo prisilno ukidanje kune kao plateznog sredstva zabranjuje. U protivnom ce se ubrzati grcki scenarij.

@Andy

glupost, pa kad je to RH koristila suvereneost nad vlastitom valutom.
Primjer realni a ne intervencije devizne.

Ako nije do sad, niti nece pa je bolje u monetarnu EU.
Ne kazem da je globalno bolje, ali u ovim okvirim danas je.

Vrhunska ideja, treba što prije ukinuti i ovo malo suvereniteta koje imamo. HNB – ŠTO ĆE NAM TO!!!

Z A K O N
O HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI

I. OSNOVNE ODREDBE
Predmet Zakona
Članak 1.
(1) Ovim se Zakonom uređuju položaj, poslovi, vlasnički status, ovlaštenja i ustroj Hrvatske narodne banke te odnos Hrvat­ske narodne banke s Republikom Hrvatskom, bankama i međunarod­nim institucijama i organizacijama.
(2) Za obveze Hrvatske narodne banke jamči Republika Hrvatska.
Položaj Hrvatske narodne banke
Članak 2.
(1) Hrvatska narodna banka je središnja banka Republike Hrvatske. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(2) U obavljanju svojih poslova Hrvatska narodna banka je samostalna i neovisna i odgovorna Hrvatskom saboru. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(3) Hrvatska narodna banka ima svojstvo pravne osobe. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(4) Sjedište Hrvatske narodne banke je u Zagrebu. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(5) Hrvatska narodna banka se ne upisuje u sudski registar. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(6) Hrvatska narodna banka ima statut, koji potvrđuje Hrvat­ski sabor. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(7) Hrvatska naroda banka ima pečat koji sadržava prikaz grba Republike Hrvatske i ime Hrvatske narodne banke. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(8) Hrvatsku narodnu banku zastupa guverner Hrvatske narod­ne banke. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(9) Hrvatska narodna banka je u isključivom vlasništvu Republike Hrvatske. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(10) Hrvatska narodna banka je neovisna i pri donošenju i provođenju svojih odluka koje se temelje na ovom Zakonu ne traži niti je vezana na upute tijela Republike Hrvatske, tijela Europske unije ili drugih osoba. ŠTO ĆE NAM TO!!!
Ciljevi Hrvatske narodne banke
Članak 3.
(1) Osnovni cilj Hrvatske narodne banke jest, u okviru njezinih ovlasti, postizanje i održavanje stabilnosti cijena. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(2) Ne dovodeći u pitanje ostvarivanje svoga osnovnog cilja, Hrvatska narodna banka će podupirati gospodarsku politiku Republike Hrvatske i pritom će djelovati u skladu s načelima otvorenoga tržišnog gospodarstva i slobodne konkurencije. ŠTO ĆE NAM TO!!!
Zadaci Hrvatske narodne banke
Članak 4.
Hrvatska narodna banka je samostalna i neovisna u okviru Ustava i zakona u cjelokupnosti poslova iz svoje nadležnosti, što se osobito očituje u:
– utvrđivanju i provođenju monetarne i devizne politike, ŠTO ĆE NAM TO!!!
– držanju i upravljanju s međunarodnim pričuvama Republike Hrvatske, ŠTO ĆE NAM TO!!!
– izdavanju novčanica i kovanog novca, ŠTO ĆE NAM TO!!!
– izdavanju i oduzimanju odobrenja za rad banaka, nadziranju poslovanja banaka i donošenju podzakonskih propisa kojima se regulira bankarsko poslovanje, ŠTO ĆE NAM TO!!!
– vođenju računa banaka i obavljanju platnog prometa po tim računima, davanju kredita bankama i primanju u depozit sredstava banaka, ŠTO ĆE NAM TO!!!
– reguliranju, unapređenju i nadziranju platnog sustava, ŠTO ĆE NAM TO!!!
– obavljanju zakonom utvrđenih poslova za Republiku Hrvat­sku, ŠTO ĆE NAM TO!!!
– donošenju podzakonskih propisa u poslovima iz svoje nadležnosti, ŠTO ĆE NAM TO!!!
– obavljanju ostalih, zakonom utvrđenih poslova. ŠTO ĆE NAM TO!!!

[i]volim dividendu više nego hladnu pivu[/i]

Kakav Euro. Treba uvesti nesto jace.

Recimo CHF

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Poslovni dnevnik opet lupa bedastoće

Da li je zamislivo da netko od novinara Poslovng dnevnika pročita što za određenu temu kaže glavni autoritet umjesto da nešto načuju pa onda o tome lupaju bedastoće? U ovom slučaju taj autoritet očito ECB koja je 07.lipnja ove godine objavila progress report za 7 zemalja članica koje još nisu uvele euro. I opet je Hrvatska među najgorima i u tom izvješću: jedina ima više od 3% budžetskog deficita u odnosu na BDP. Na sreću, nije jedina još i u tome da joj je dug iznad 60% BDP-a – tu joj društvo pravi Madžarska.

U Njemačkoj inače sve više raste pritisak da se konačno napravi rez i otvoreno kaže tko spada u eurozonu a tko ne. Ne zovu Amerikanci, Nijemci, Finci, Nizozemci, Slovaci, Letonci, Estonci i Latvijci euro “francuskom avanturom s njemačkim novcem”. I neće Francuska nakon izbora Marine Le Pen za predsjednicu izići iz eurozone, a nakon nje i Italija.

Onima koje ta materija stvarno zanima preporučam da usporede argumente Marie Le Pen za napoštanje eura sa onima Georga Sorosa, Pala Krugmanna (o Wofgangu Schauebleu da i ne govorimo!) zašto isto mora učiniti i Grčka ako želi postati konkurentna i pokrenuti ekonomski rast.

Ta argumentacija je identična.

Ideja uvođenja eura je inače u zemljama za koje Nijemci tvrde da nemaju Stabilitaetskultur intelektualno na nivou ljudi koji odu u McDonnalds, naruče hamburger i Coca Colu pa onda sami sebi izgledaju kao Amerikanci. Samo romance s eurom su neusporedivo skuplje.

Poslovni dnevnik opet lupa bedastoće II

Kod takvih šokantnih bedastoća se desi da se odmah ne uoče svi detalji. Tako nisam odmah primijetio da se u ovom tekstu govori o 8 država koje još nisu uvele euro a ne o 7 o kojima se govori u citiranom Izvješću o napretku ECB-a od 07.06.2016 (koje ECB sastavlja svake dvije godine).

“Problem” je Danska čiji ugovor o pristupu EU sadrži klauzulu koja – poput Britanske – izričito predviđa da nije obavezna uvesti euro, što ostale države članice automatski jesu kada za to ostvare uvjete, a što stoji o ugovoru o pristupu svake od njih.

Teško mogu zamisliti da je netko od funkcionera došao na ideju u EU pokušati provoditi monetarnu politiku na staljinistički način, a još manje da taj netko nije predvidio kakve bi otpore takva ideja izazvala.

Bit će da je to klasična novinarska površnost (nemam živaca istraživati čija – Poslovng dnevnika ili FAZ-a).

Hrvatska efektivno i koristi euro. Razlike skoro pa nebi niti bilo.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Bilo bi najbolje da Njemačka uvede (vrati) marku.
Da nam svima bude jasnije na čemu smo.

evo, u postovima kol.domach1984 i Romel je sažeta sva monetarna jednadžba naših prostora…

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Što prije uvesti euro. Da koristimo mogućnosti suverenosti nad valutom shvatio bih svrhu kune, a ovako kada je glavni posao HNB-a sprječavati oscilacije prema euru, onda je bolje uvesti euro i gotovo. Tim više što time smanjujemo rizik pri zaduživanju, odnosno kapital nam je jeftiniji.

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

uvođenjem eura domaća banda samo će nas 7,5 puta više krasti

Čim je nešto žurno znači da ćemo sve obaviti traljavo i na svoju štetu! Stječe se dojam da internacionalna elita lovi u magli, a mi po običaju, guske!

Mnogi hrvatski ljevičari sve više podsjećaju na golubove. Ima ih puno, ne služe ničemu, a prije nego odu sve zaseru.

Koja bi bila cijena kada bi utopija postala stvarnost

Pretpostavimo dakle da Hrvatska – unatoč svemu i nekim čudom – ipak uvede euro. Kakva su iskustva drugih južnoevropskih zemalja (Portugal, Grčka, Španjolska) koje su ga uvele o kojima nema nikakvih dilema? Prvo i najvažnije, počeli bi rasti jedinični troškovi rada. Jeftiniji krediti bi se daleko najvećim dijelom koristili za ulganja u turističke objekte, hotele, poslovno-stambene komplekse, frizerske slone, luksuzne kafiće itd…itd… – sasvim sigurno ne za ulaganja u proizvodnju. To je donekle u redu u svjetlu činjenice da Hrvatska više nikada neće imati proizvodnju – tu su sve šanse propuštene – ali nije u redu što bi to bilo stihijski i bez ikakvog plana na nivou države, a kamoli o vođenju računa o posljedicama. Dobr dio tih investicija bi se brzo pokazao kao promašaji.

Bilo bi zanimljivo pitati vlasnike (naravno privatnih) hotela i restorana što misle kako bi se vođenje eura odrazilo na njihovo poslovanje.

Dalje, precijenjenost kune bi bitno pomogla kultiviranju opravdnosti uvođenja eura jer bi se za malo kuna dobilo puno eura.

Ne bih dao nagradu za točan odgovor na pitanje kakav bi bio odgovor ifo instituta kada bi ga netko upitao što misli o tome da Hrvatska pokuša uvesti euro.

Dalje, precijenjenost kune bi bitno pomogla kultiviranju opravdnosti uvođenja eura jer bi se za malo kuna dobilo puno eura.

daj objasni, na čemu točno temeljiš konstataciju da je kuna precjenjena u odnosu na euro ???

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

New Report

Close