Pozitivna ocjena EK za reforme uz pet pratećih preporuka

Naslovnica Forum Komentari članaka Pozitivna ocjena EK za reforme uz pet pratećih preporuka

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Deficit za proslu godinu po EU kriterijima iznosio je 3,2%. Znaci, puno manje, nego sto je EU komisija prognozirala (4,8). Sto se Oreskovica tice, on me podsjeca na Rainman (mozda i dvorsku ludu), koji stalo ponavlja, kako kisa samo sto nije pala, sve je super i samo sto nije krenulo. Ne razumijem, kako njemu, kao iskusnom manageru, nije jasno, da papir trpi puno toga. Sto se realizacije tice, e tu ce si polomiti zube. Sama traljava najava konsolidacije Zdravsta izazvala je buru a najavljene korekcije dopunskog osiguranja prolongirane su za jesen. Znaci, dug u Zdravstvu ce i dalje rasti! Sta je sa neodrzivim mirovinskim sustavom? Sa mirovinama bez ikakva rezona, posebno onim braniteljskim i onim privelegiranih skupina? A tek kad na red dodju reforme ustroja drzave (da ne spominjem teritorijalnu reformu) i velikih drzavnih kompanija (HAC, HC, HEP,HZ…)? Sta ce se sve od drzavne imovine jos morati prodati u naredne dvije-tri godine, da bi se krpali dugovi? Osobno sam od ovog covjeka ocekivao vise serioznosti u pristupu ovako kompleksnoj materiji.

Niti meni nije jasan ovakav odnos čovjeka s referencama Oreškovića prema našoj problematci, a posebno prema dugu. Kada bismo htjeli “prelomiti”, onda bih želio znati što o ovom paketu njegovih reformi misle bankari (na primjer oni s kojima su Orešković i Vujčić razgovarali u Kitzbuehlu). Hrvatska i dalje ne ostvaruje primarni budžetski sufict – dakle tone – a sama ideja da se dug može smanjiti prodajom državne imovine i tako povećati kreditni rejting je najblaže rečeno preoptimistična. Koji će na kraju godine biti odnos prodana državna imovina/novo zaduženje?

Stalno mi je pred očima ona fotografija iz Kitzbuehla objavljena u Jutarnjem listu na kojoj Orešković i Vujčić s prekriženim rukama na prsima gledaju u pod…..

A kad se samo sjetim kako se Orban kod posjete Helmutu Kohlu nedavno hvalio kako Madžarska samo u Baden-Wuerttemberg godišnje izvozi oko 6 milijardi eura……skoro koliko Hrvatska u dobroj sezoni sa puno sunca “oprihoduje” od turizma….

New Report

Close