Za male i srednje tvrtke s EK se dogovara plan od 290 mil. eura

Naslovnica Forum Komentari članaka Za male i srednje tvrtke s EK se dogovara plan od 290 mil. eura

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Konferencija u organizaciji HUB u HUP te predstavnika izvršne vlast,bez predstavnika sudbene vlasti ne može ništa meritorno reći o rastu gospodarstva.
Upravo su sudionici ove konferencije otkrili kakao za rast gospodarstva nedostaju kolaterali, jamstvene sheme,alternativne financijske institucije,skromniji vlasnički pristup, relaksiraniji pristup poslovne elite ect. Međutim ta „otkrića“ bačena su u sekundarni plan i relativizirana „elitnim“ poslovnim provokatorom koji je više bio nagovor na poslovno elitni mazohizam nego na provokaciju-investiciju!
Za jasniju sliku mogućeg gospodarskog rasta mogu ekonomisti i političari pričati što hoće ali suci, advokati pravnici bi morali objasniti u kom su suodnosu gospodarska rast i slijedeća prava iz EU konvencije:

 prava na pošteno (pravično, fair) suđenje:
 pravo na pristup sudu (access to court);
 pravo na procesnu ravnopravnost (equality of arms, “jednakost oružja”);
 pravo na javno i kontradiktorno suđenje (public hearing);
 pravo na saslušanje (fair hearing);
 pravo na dokaz (right to proof);
 pravo na sud ustanovljen zakonom (tribunal established by law);
 pravo na nezavisnost i nepristranost u suđenju (impartiality and independence);
 pravo na suđenje u razumnom roku (reasonable time);
 pravo na učinkovitu ovrhu presuda (effective enforcement);
 zabrana arbitrarnog postupanja (arbitrariness)
 i pravo na pravnu sigurnost (legal certainty).
Tek sudska praksa uz financijaše,poslovnu elitu i političare ,može baciti potpuno svijetlo na problem gospodarskog rasta!!!!

Skupu je promaklo nešto drugo. Naime, Komisija EU je odustla od svoje namjere da Hrvatsku podvrgne programu korigiranja makroekonomskih neravnoteža. Sada je Hrvatska u poziciji vlasnika automobila koji želi veliki servis, a mehaničar mu kaže da se to ne isplati raditi jer auto već poodavno treba genaralku, a ne servis.

Drugim riječima, čeka se “bumerang obveznica” i priznanje da više nije u stanju servisirati vanjski dug. Nakon toga dolazi MMF koji će, nakon reformi statističke sllužbe da se odredi koliki je stvarni javni dug (tu će nastupiti iznenađenje u plavom)koliki dug Hrvatska jest u stanju servisirati. Ostatak će biti djelomično otpisan (haircuts) a onda će doći pomoć od EU i manjini dio od MMF-a. Glavni uvjet za pomoć će biti će biti ostvarivanje primarnog budžetskog suficita – ali ne od 1 ili 1,5 nego 3,5%. To znači (konačno!) masvne rezove u državnom i javnom sektoru.

Malo je smiješno govoriti o rastu dok se ne napravi ova “generalka” – o konkurentnosti hrvatskog gospodarstva da i ne govorimo!

New Report

Close