Ostvari li se scenarij MOST-a pregovarat će se danima – točku po točku

Naslovnica Forum Komentari članaka Ostvari li se scenarij MOST-a pregovarat će se danima – točku po točku

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Šta su ga iskomplicirali… umjesto da su izabrali jedne i počnite raditi, ali ne u Hrvatskoj je bolje ići uvijek težim putem.

Nije to nikakvo kompliciranje nego jedini ispravan način. Upišite u Google “post-election negotiations” i pronađite koliko obično traju takvi pregovori i koji sve modeli vlade iz njih mogu proizaći. Kod nas jednostavno ljudi nisu navikli na ovakve situacije koje su normalna pojava u zemljama s dugom tradicijom demokracije. Kako mogu 3 strane sa sasvim različitim obećanjima u nekoliko dana usuglasiti pretpostavke za 4 godine suradnje?

Most bi pod hitno morao zabraniti Prgometu da bilo što komentira, predlaže ili nameće po pitanju što Most treba učiniti, obzirom da je jučer u radio emisiji rasčlanio nekoliko teorija uz pogodna pitanja i bodrenje novinara, čak je naglasio, kako nije dobro da je taj sastanak u Plitvica selu tajan, takva poštenjačina bi još i lekcije dijelio

Bolje naprviti dobru pripremu za kvalitetan rad, nego srljati i prokockati priliku! Svi su nestrpljivi i nerealni u očekivanjima da će stvari ići, na bolje, preko noći!

Mnogi hrvatski ljevičari sve više podsjećaju na golubove. Ima ih puno, ne služe ničemu, a prije nego odu sve zaseru.

MOST je u pravu kada insistira na utanacenim pregovorima u kojima su fiksirani i rokovi provedbe. Medjutim, kako ni SDP a i HDZ nisu sami osvojili mandate, nego u koaliciji sa strancicama, mislim da ce biti tesko provesti reforme, posebno one, koje tangiraju, ove male interesne skupine. Zato je u Njemackoj zabranjeno prijeizborno koaliranje i postoji prag od 5% glasova. Po mome misljenju, jedna od reformi bi trebala ici u tom pravcu. Znaci, Hrvatska kao jedna izborna cjelina i prag od 5%, bez mogucnosti prijeizbornog koaliranja, kao i maksimalni broj zastupnika od 101. Osim toga treba formirati i Dom regija, koje bi bile proporcionalno broju stanovnika u tom Domu zastupljene (pet ragija cca. 41 zastupnik, koji se po potrebi zasjedaju). Stranke, koje su na vlasti u toj regiji delegiraju svoje poslanike. Zakoni, koji se ticu regija i drzavnog proracuna mogu biti blokirani, dvotrecinskom vecinom glasova Doma regija. U praksi bi to znacilo jednu vrstu federalizacije Hrvatske, koja bi podrazumjevala isto tako i preuzimanje ovlasti/odgovornosti na regionalnoj razini, kao i veci udjel u rapodjeli novca.

New Report

Close