Lovrinović protiv stabilnog tečaja i devizne klauzule, a za tiskanje novca

Naslovnica Forum Komentari članaka Lovrinović protiv stabilnog tečaja i devizne klauzule, a za tiskanje novca

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“Jaka kuna” je jedan od čimbenika nekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ali ona ni izdaleka nije najjači, a kamoli jedini faktor. Hrvatsku muče neefikasnot (i neefektivnost), visoki državni nameti, stalna promjena poreznih (i dr.) nameta. Dugoročno devalvacija kune može donijeti pozitivan pomak, ali prije toga treba riješiti neke druge temeljne uzroke u zemlji (korupciju i lopovluk na svim razinama, neodgovornost, neefikasnost, razvojni plan). Deprecijacija ili, još gore, devalvacija kune može donijeti isto tako neželjene posljedice, npr. nemogućnost otplaćivanja kredita, poskupljenje uvozne robe (a to je kod nas od hrane i energenata, preko odjeće, do vozila, pa čak i kapitala). Mislim da devalvacija kune bez drugih strukturalnih reformi ne samo da neće imati efekta, nego može završiti loše.

Gospodin Ivan Lovrinovic je car…! 👍

'ko zadnji, magarac...[img]http://www.pic4ever.com/images/www_MyEmoticons_com__fishing.gif[/img]

kao da gledam osnivanje udruge €URO, pa sudovi, pa natezanja, pa presude, pa ništa korisno

If you don’t want to make reforms, your exchange rate will do it for you.

Ako necete reformirati, onda cete devalvirati. Postoje samo dva nacina za popraviti konkurentnost ekonomije u nekom razumnom roku: fiskalna reforma i monetarna politika.

I Mario Draghi je jako dugo vjerovao da ne treba devalvirati Euro, na kraju je ipak shvatio da je to jedina moguca opcija.

Vi vec imate devalvaciju jer ste vezani za Euro koji devalvira u odnosu na sve izuzev petro valuta. I koliko vidim izvoz i GDP su nesto porasli. Bolje bi bilo da rezete poreze i namete, ali nije ni devalvacija za odbaciti.

Fiskalna reforma je neusporedivo bolja i sigurnija opcija. Davalvacija nosi rizik da inflacija izmakne kontroli.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close