Pruga od 200 milijuna eura DIV-u, Dalekovodu i Zg Montaži

Naslovnica Forum Komentari članaka Pruga od 200 milijuna eura DIV-u, Dalekovodu i Zg Montaži

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nakon što ova pruga bude gotova, ove naše firme koje dobiju ovaj posao će samo moći odnijeti gaće na štapu.
Stvar je u tome da većina naših građevinskih firmi uopće ne zna napraviti kalkulaciju ponude, a sve iz razloga što su naučile raditi s državom gdje su ugovarale posao ispod realne cijene, a onda poslije aneksima probijale ugovorene iznose za dva, tri i više puta. Tako su izgrađene sve naše autoceste, tuneli i ostali infrastrukturni objekti, nema ni jednog gdje cijena nije probijena.
Nisu ovi Austrijanci, Česi i ostali blesavi, pa su njihove ponude cca 20 Mio eura veće od ovih naših.
Problem je u tome što ovdje neće biti nikakvih aneksa niti povećavanja cijene za 2x, jer to više ne financira lud narod iz RH nego EU, a tamo vrijede malo drugačija pravila nego što su vrijedila kod nas.

A što mislite kako bi stranci, koji znaju kalkulirati, izveli ove radove? Mislite da bi prugu radili Austrijanci i Česi?

Ne, nego bi podugovorili domaće podizovđače, i uzeli sebi management fee. Sad vidite i koliki.

Mene samo interesira gdje se mogu vidjeti troškovnici tih ponuda, jer dobro se zna kolike su cijene materijal i gdje se može taj materijal nabaviti. I na kraju da se vidi cijena samih radova i pojedinih segmenata tih radova, jer kao što je običaj cijene se napuhuju pri čemu pojedinci stave milijune u džep a radnici rade za minimalan. Siguran sam da tu ima prostora da to sve zajedno bude još povoljnije!!!

New Report

Close