Sad je službeno: javni dug skočio na 280 mlrd. kuna

Naslovnica Forum Komentari članaka Sad je službeno: javni dug skočio na 280 mlrd. kuna

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nije javni dug promptno skocio, on je vec duze tu, samo se nije tako deklarirao.
Velika vecina ksotura je sada izvadjena iz ormara i konacno priblizno znamo na cemu smo!?
Sad se tek vidi, kiliko je bilo vazno, dati HAC u zakup. Prvo se mogao sveopci dug smanjiti za 25 milijardi kuna a drugo uveo bi se red u tu “ludu kucu”.

Dug uopce nije problem, to se namjerno potencira kao problem iako nije jer se zeli nesto drugo postici. Irska ima dug 400% BDPa, Njemačka 190%, Švedska 245%, Norveška oko 240%, Japan 400%, SAD 230%, itd. Ako je naših 100% problem, onda ovim spomenutima nema spasa.
S druge strane, Rusija npr ima dug oko 12% BDPa.


Dug uopce nije problem, to se namjerno potencira kao problem iako nije jer se zeli nesto drugo postici. Irska ima dug 400% BDPa, Njemačka 190%, Švedska 245%, Norveška oko 240%, Japan 400%, SAD 230%, itd. Ako je naših 100% problem, onda ovim spomenutima nema spasa.
S druge strane, Rusija npr ima dug oko 12% BDPa.

nisu problem postoci, nego koje i čije gospodarstvo može podnositi kolike postotke, hrvatsko procjenjujem ne više od 40-45 %, sa tendencijom smanjenja, znate li možda tko je ministar gospodarstva u Njemačkoj, jeste li ikada čuli njihovog ministra poljoprivrede, da li možete zamisliti Marasa kao jednog od ministara u Njemačkoj, da li bi premijeru dali da kontrolira ulaznice na stadionu u Bundesligi, što bi po vašem mišljenju najbolje obavljao Branko Grčić u bilo kojoj članici EU, po meni za šetnje pasa bi bio idealan

http://www.dnevno.hr
Željko Lovrinčević: “Vlada obmanjuje javnost preko jednog dijela kućnih novinara”
MH: “Grčić i Lalovac tvrde da će spasiti proračun tako što će ograničiti službena putovanja, davanja agencija za intelektualne usluge 2% iznosa osnovnih plaća, smanjit će se davanje za računala, kažu da su obavili razgovore s upravama gubitaških javnih poduzeća o smanjenju plaća i materijalnih rashoda, a vide i prostor u “smanjenju servisnog osoblja”. Po njima, “bitan je fiskalni napor”; tvrde da će ubuduće unaprijed pitati Eurostat je li nešto deficit ili nije, da će mijenjati metodologiju upravljanja deficitom… upravljaju li oni uopće deficitom, imaju li ga uopće pod kontrolom?”
ŽL: Posljednje tri godine ova vlada je u prosjeku povećavala javni dug za 23 milijarde kuna godišnje. Milanović pita kakav bi dug bio 2011. da ga se obračunavalo ovom metodologijom. Po ovoj istoj metodologiji, javni dug je na kraju 2011. iznosio 62% BDP-a, s tim da je vlada gurnula u obračun za 2011. kompletnu sanaciju brodogradilišta, dakle dug koji se gomilao od sredine sedamdesetih godina. Ova vlada će mandat završiti sa sto milijardi kuna novog duga, dakle s javnim dugom od oko 90 % BDP-a, ako i zanemariom činjenicu da je 6 milijardi kuna prebačeno u drugi stup.

Kolega Moller potpisujem Vaš komentar uz napomenu da je važno istaći iz razgovora s Lovrinčevićem još i slijedeće:
“Hrvatska je jedina zemlja u kojoj primarni deficit raste, a ne pada, čak i Grci lani imaju suficit primarnog proračuna. Hrvatska je u mandatu ove vlade potpuno izgubila kontrolu nad javnim financijama!”

Tko se sjeća ne tako davne izjave Zorana Milanovića da smo “blizu ostvarivanja primarnog budžetskog suficita”? Ja mislim da Komisija EU već dugo upozorava Hrvatsku da sačini plan ostvarivanja primarnog budžetskog suficita, samo naši o tome mudro šute. Glavni razlog: masovna otpuštanja (a ne spajanja kao dosad) u državnom i javnom sektoru. Uz ostalo, kada se on sačini, vjerovnici imaju odličnu kontrolu nad državnim financijama (čitaj: troškovima).

Što se tiče grčkog primarnog suficita, Lovrinčević nije u toku. Kako su nedavno poručili iz MMF-a, od njega – zakvaljujući Ciprasovoj vladi – nije mnogo ostalo.

Dugu opće države ubuduće treba dodati 22,8 mlrd. kuna jamstava javnim poduzećima te oko 5,8 mlrd. kuna Zagrebačkog holdinga tako da do kraja 2015 imamo 300+ mldr. kuna duga.

jasno je da je ovo najgora vlada u hrvatskoj povijesti! nisu napravili nikakav kvalitetan pomak naprijed, u 4 godine nisu proveli nikakve reforme usprkos enormnom rastu javnog duga! tragedija zbog 4 izgubljene godine za sve nas!!!

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

Slažem se , da ova Vlada nije napravila dug. Nevjerojatno šta je
HDZ napravio svojom politikom tokom ovih godina……….

I Vi bi još za njih glasali…… ma, stvarno se treba zapitati…
tko želi dobro ovoj zemlji.

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

New Report

Close