U Sisak dolaze tri velika investitora: “To se nije dogodilo preko noći”

Naslovnica Forum Komentari članaka U Sisak dolaze tri velika investitora: “To se nije dogodilo preko noći”

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

čovjek se može samo nasmijati ovakvim bedastoćama. “tranzicija” je za tu ekipu do kraja uništiti metalurgiju, bukvalno spriječiti investitora da ulaže i u proizvodnju i u luku, potaracati sve do dna, i onda valjda s neba očekivati “nove tehnologije”.

tko imalo zna o tome, zna da “nove tehnologije” dolaze evolucijom, a ne revolucijom, ako srozate sve do dna, onda se morate podizati od dna; očekivanje čuda koje će ih učas postaviti na vrh dio je foklora balkanskih plemena u zadnjih 25 godina kvazidemokracije. izgleda da će takve budalaštine zaustaviti jedino gladovanje.

koliko naivan netko treba biti da vjeruje u “tri velika investitora” nakon što je sisak dokrajčen? jedini način da ikoga sada privuku je da naprave neke ogromne koncesije u smislu ustupanja i krčmljenja preostalih prirodnih resursa, ili prikrivenog državnog subvencioniranja.

živi bili pa vidjeli, a ja u alkemiju ne vjerujem dok neki alkemičar ne prikaže jasne dokaze o uspješnosti svoje rabote, a to se neće dogoditi u sisku.

Pesimisti vide samo pesimizam. Trebamo malo optimizma.
U pesimističkim vremenima samo korupcija i kriminal zarađuju a građani gube.
Živnimo malo.

U Sisak dolaze tri velika investitora

Tri sam puta pročitao cijeli tekst i nisam našao ime ni jednog od ta tri famozna investitora. Toliko o tekstu

Dolazi DIV i proizvodit ce betonske pragove za zeljeznicke pruge, te dolaze dva energetska postrojenja, mislim da je jedno od njih, postrojenje na drvnu masu odnosno sjecku. Summa summarum dvjestotinjak radnih mjesta. Sto se tice novih tehnologija, 40 godina zivim u Njemackoj i dobro znam, kako je Rurska oblast izgledala tada a kako izgleda danas. Teske industrije, ako izuzmemo Thyssen-Krupp grupaciju i jos poneki ugljenokop, skoro da i nema. I nije se dogodila evolucija, jer toliko vremena se nema! Kad pojedine industrijske grane preko noci propadaju, moraju se nuditi rjesenja u hodu. To se upravo dogadja sa Siskom. Naravno da improvizacija kao stalno rjesenje nije pozeljna, ali je dobrodosla, ako se paralelno s njom radi na preustroju svih raspolozivih resursa.

koja je to industrijska grana u njemačkoj propala preko noći? meni je njemačka upravo primjer najsporije moguće evolucije u industrije, ako me nećete bukvalno shvatiti da za to parabolu uzmete jednak vremenski raspon kao za evoluciju vrsta.

ne znam pak nijednu zemlju koja razvija najmodernije tehnologije a da nije šampion u klasičnoj industriji: švicarska valjda nikad nije ništa naprečac zatvorila, danci i finci su rabuali klasične industrije do krajnjih mogućnosti. da bi uopće došli do modernih industrija, oni su jako puno ulagali u tehnološki orijentiran obrazovni sustav, a to je jako dugi proces.

pitanje je i što tko zove modernim – nijemci gotovo svuda zovu tehnologije vezane za obnovljive izvore modernim čudom, a amerikance mnoga od tih čuda imaju u klasičnoj upotrebi od sedamdesetih prošlog stoljeća.

ja osobno ne znam ama baš nijedan primjer države koja se uspela visoko improvizacijama. ako me netko može demantirati argumentima, rado ću saslušati, ali je čudno da se nigdje u svijetu ne može lako naći takvi primjeri, a naši političari i s politikom vezani poduzetnici u pravilu nude čuda takvog tipa.

zanimljivo je recimo da je u glini napravljen jedan izvanredan projekt bioelektrane, većinom su ga osmislili i proizveli naši ljudi, a nisam čuo da je ikad organizirana i najskromnija poslovna konferencija tamo. valjda našim medijima nije zanimljivo ako nema puno uvozne robe, visoku tehnologiju će nama poslati angela merkel u kaminonima, mi ćemo samo to raspakirati i postati svjetski no.1.

New Report

Close