‘Ukidanje kvota uništit će mljekarstvo, koje je u nas Sizifov posao’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Ukidanje kvota uništit će mljekarstvo, koje je u nas Sizifov posao’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Da ponovim :

Pada broj krava i gospodarstava

U samo tri mjeseca, od trećeg studenoga 2013. do drugogA veljače 2014. broj krava, prema HPA, manji je za 2232, dok je istodobno broj gospodarstava pao sa 34.535 na 34.288.

.

“…dok je u 2014. gotovo udvostručen, narastao je na 52.256 kilograma. Izvrsna ilustracija su kretanja na mjesečnoj razini”.
Ako uzmemo EU-prosjek godisnje proivodnje mlijeka po kravi od 9.400 kilograma kao benchmark, onda bi po toj metodologiji hrvatski prosjek bio 5,5 krava po proizvodjacu mlijeka. Naravno da tome nije tako, jer hrvatska proizvodnja mlijeka po grlu je u prosjeku manja od 6000 kilograma godisnje. Zato nije ni cudo da ce jos puno, posebno malih i srednjih proizvodjaca mlijeka, propasti. Drugo, vidljivo je da Hrvati ocekuju da drzava rjesavanje njihove probleme. Od udruzivanja u zadruge, organiziranje prstenova za koristenje mehanizacije, pisanja programa za natjecaje, pa sve do osnivanja interesne banke. Pojednostavljeno receno: ako ima profita onda je to nase, ako su rizici u pitanju onda molim lijepo, neka drzava to rjesava. Dragi ljudi, tako trzisna ekonomija ne funkcionira. Najprije poradite na tome, da napravite serioznu analizu, kako doci do godisnje proizvodnje od preko 9000 kilograma mlijeka po grlu. Ako vam vasa analiza pokaze da to nije moguce, onda vam ne preostaje nista drugo, nego da zatvorite firmu. Brutalno ali jedino moguce rjesenje.

New Report

Close