Gospodarstvo u trećem tromjesečju palo 0,5 posto

Naslovnica Forum Komentari članaka Gospodarstvo u trećem tromjesečju palo 0,5 posto

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Da je BDP kojim slučajem porastao to bi bila vijest. Jer u ovakvoj ekonomskoj depresiji to bi bio znak da smo među najpoduzetnijim nacijama u svijetu. Uglavnom, ovakvu poreznu presiju nebi izdržali ni Njemci i Japanci.
Mi smo daleko porezno najopterečenija zemlja u EU, a naivci slušaju neukog Lesara kako su kod nas najniži porezi.

Naši doprinosi na plaće su takvi da je nemoguće dovući strane komapanije jer već pri 1.750 € neto plaće, potrebno je izvodijiti 2.000 € za doprinose tj ukupni trošak poslodavca je 3750 €. Takav luksuz si je priuštila samo Belgija, a mi smo zemalj koja nasušno treba strane investicije i nama bi takav doprinos morao biti sličan kakav je u zemljama u okruženju, dakle 50% manji.
Ali mi ne odustajemo od poreznog terora, štoviše u ovakvoj krizi mi uvodimo 12% dodatnog oporezivanja dobiti i dividende. Ma bravo Vlado RH!
Plus porezi na tvrtku svake godine od 1.200 kn, za koga? Pa porezi na šume, vode, spomeničku rentu, kulturnu baštinu i dodatnih 300 parafisklanih nameta.

Druga stvar, Slovenija je smanjila plaće 12% svojim državnim službenicima, dok mi povećavamo plaće i dodatno zapošljavamo ljude koji se hrane isključivo porezima od poduzetnika, koji tom logikom moraju biti još viši. Naši poduzetnici dižu PDV-a Slovenije, dok kod nas ne mogu isplivati ni do površine.

Dok se svi naši susjedi ponašaju odgovorno i poduzetno gledajući kako pomoći poduzetniku, mi se bavimo Šešeljom, Vukovarom, Mamićem i Hajdukom. Nema šta, oduvijek smo znali odrediti prioritete

Vijest je objavljena prije sat vremena a već je na margini. Da je Severina nešto danas objavila, to bi bila važnija vijest od ove čak i na tzv. Poslovnom dnevniku.

Poslovni se može sramiti svoje podrške najlošijoj europskoj vlasti u povijesti.

Hrvati su neuki i nesposobni.

Dok se svi naši susjedi ponašaju odgovorno i poduzetno gledajući kako pomoći poduzetniku, mi se bavimo Šešeljom, Vukovarom, Mamićem i Hajdukom. Nema šta, oduvijek smo znali odrediti prioritete

Ivane, lakše malo s Vukovarom. Da nije bilo Vukovara u Domovinskom ratu ti bi danas pisao ćirilicom ili bi igrao šah s Sv. Petrom. Isto kao i ja i moja obitelj.
Uvijek moraš promisliti jesi li dostojan spomenuti Vukovar (pritom misleći na strahote koje su imali naši sunarodnjaci).

Hrvati su neuki i nesposobni.

Nejneuspješnije u Europi SDP+HNS Kukuriku Vlada:

Čak 12 kvartala BDP u minusu.
Sve su učinili da unište Hrvatsko gospodarstvo .
Dignuli su neke poreze (imamo 572 razna ) tako da imamo najveće poreze na svijetu.
Neke poreze su uveli i retroaktivno što nema nigdje na svijetu.
Uništili su gospodarstvo i sa fiskalizacijom , sada uviđaju da je naplata poreza sve manje.
Uništili su građevinski sektor stalno podgrijavajući uvođenje poreza na nekretnine.
Opljačkali su građane s tzv.“legalizacijom”.
Najavom uvođenja poreza na štednju uzrokovali su dizanje 1.900.000.000,00 sa štednje.
Opljačkali su građane s obavezom uvođenja tzv top.certifikatima.
Zadužili su Hrvatsku .
Spremaju se rasprodati Autoceste.
Spremaju se rasprodati tvrtke iz Državnog portfelja.
Uzrokovali su povećanje nezaposlenih što ćemo vidjeti za 2 mjeseca.
Uzrokovali su i pad zaposlenih u Realnom sektoru.
Uzrokovali su iseljavanje mladih i školovanih ……

.

Pero7

Ajde mi objasni kako je fiskalizacijom unisteno gospodarstvo???
Mozda tako sto su se onemogucile raznorazne malverzacije sa racunima takvima kao ti???
Fali ti malo staviti u dzep sa strane?
Vjerovatno ti je za vrijeme Kradezea bilo bolje jer si to mogao nesmetano raditi.
ZNA SE tko je doveo Hrvatsku u ovu situaciju, tko je godinama sustavno pljackao.
Uz sve to hrvatski gradjani su godinama zivjeli daleko iznad svojih mogucnosti i naravno da je sve to jednom moralo doci na naplatu i rezultirati ovime gdje smo danas.
Mislis li da ce se nesto promjeniti na bolje promjenom vlasti?
Samo se nadaj….

@Insp.Nagib,

to je bar jasno.
Da bi uveli fiskalizaciju potrošili su miliardu (uglavnom uvoz)!
Svaki subjekt je morao potrošiti nekoliko tisuća i dalje svaki mjesec ima troškove i za softver i za hardver (uvozni).
Da bi poduzetnik zaradio npr. 4.000,00 kuna koje mu je fiskalizacuija otela mora napraviti i naplatiti 80.000,00 kuna (da bi bio na nuli).
Koliko su inspektori zatvorili (neopravdano ?) malih trgovina , ugostiteljskih objekata , rastjerali kumice i najveću sirotinju sa tržnica.
Sa fiskalizacijom su uništili na desetke tisuća radnih mjesta – obrtnici i najmanji poduzetnici.
Da je uvođenje fiskalizacije bilo štetno vidi se i po tome da je naplata PDV-a unatoć svega za miliardu manja.

Sve u svemu kada se uzme plus i minus ispadne da je fiskalizaciju mogo uvesti netko tko je htio zagorčiti Hrvatima život.

Što se tiće mene , uredno plaćam sve poreze .

Tko je najviše ukrao znat će se kad se procesuiraju sve lopine.

Ova SDP+HNS Kukuriku vlada se dokazala kao skup neznalica i štetočina pa zbog toga mislim da bi trebalo pod hitno RASPISATI IZBORE.

NOVA METLA UVIJEK BOLJE METE !

.

Fiskalizacija je najbolje što se dogodilo sektoru ugostiteljstva – kafićima, restoranima. Taj segment koji je u prosjeku više godina bio u gubicima i stagnaciji nakon uvođenja fiskalizacije povećao prihode u dvoznamenkastom postotku, povećao broj zaposlenih i po prvi puta u više godina ostvario DOBIT iz poslovanja.

Pitam se kako poduzetnik koji na 80.000 kn zaradi 4.000 kn sebi isplati sebi plaću svaki mjesec pa makar i na crno i na ruke bez i jednog jedinog poreza.
A fiskalizacijksih rješenja ima i za ispod 1000 kn jednokratno i za oko 70-100 kn mjesečno kod operatora.

Loki

@loki07

Fiskalizacija na nacin kako je to napravio Linic je je imala katastrofalne posljedice. Umjesto da bude sredstvo borbe protiv sive ekonomije ona je u rukama Slavka Linica postala sredstvo borbe protiv privatnog poduzetnistva i sredstvo za prikupljanje uhljebnicko-umirovljenickih glasova.

Desetci tisuca konobara, konobaracia, prodavaca, prodavacica, malih poduzetnika su dovedeni u situaciju da im gola zivotna egzistencija ovisi o tome da li u kasi ima 10 kuna vise ili manje. Ti ljudi su smanjili potrosnju ili su masovno napustali zemlju jer su se jednostavno morali zastiti od enormnog rizika koji im je Linic nametnuo.

Postoji puno efikasniji nacin kontrole prometa u svijetu. Npr US
1) Naknada za transakciju po debitnoj kartici je minimalna 25 centi i placa je kupac. Trgovac/ugostitelj nema nikakav trosak.

Onaj koji ne prima debitne kartice ima samo jedan motiv, utaja poreza. Svi koji imaju znacajno veci postotak prometa po debitnim karticama sakrivaju promet. Sustav efikasno otkriva utajaivace poreza, a u isto vrijeme ne pravi se pristisak na ljude koji posteno rade. Dodatni troskovi su minimalni.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

@ loki07,

pišeš o nećem o čemu nemaš pojma.
Naravno , moji se podaci odnose na prosječnog malog poduzetnika , neki će imati i veći trošak a neki manji.
A dobit je ono što ostane kada odbije sve troškove.
Kao što sam napisao :

Sve u svemu kada se uzme plus i minus ispadne da je fiskalizaciju mogo uvesti netko tko je htio zagorčiti Hrvatima život.

.


Fiskalizacija je najbolje što se dogodilo sektoru ugostiteljstva – kafićima, restoranima. Taj segment koji je u prosjeku više godina bio u gubicima i stagnaciji nakon uvođenja fiskalizacije povećao prihode u dvoznamenkastom postotku, povećao broj zaposlenih i po prvi puta u više godina ostvario DOBIT iz poslovanja.

Pitam se kako poduzetnik koji na 80.000 kn zaradi 4.000 kn sebi isplati sebi plaću svaki mjesec pa makar i na crno i na ruke bez i jednog jedinog poreza.
A fiskalizacijksih rješenja ima i za ispod 1000 kn jednokratno i za oko 70-100 kn mjesečno kod operatora.

Ne mogu shvatiti kojim se logikom vodiš. U svakom slučaju krivo pišeš i razmišljaš.
Ugostiteljima je pomogla snižena stopa PDV-a a ne fiskalizacija. Ali tako je to kad ‘naša’ vlast misli da treba plaćati manji PDV na pića i žderačinu te koncerte srbo-orijentalnih zavijanja a istovremeno za udžbenike naplaćivati 25% PDV-a. Mislim da se je to u planu 21 nazivalo: zemlja znanja.

Hrvati su neuki i nesposobni.

Fiskalizacija je jako dobro osmišljena, a zatim je potpuno upropaštena od strane porezne uprave.

Donošeni su razni pravilnici koji ništa ne definiraju (stvaraju više nejasnoća u poslovanju), porezni inspektori su se bavili trivijalnim stvarima i udarali ogromne kazne i zatvarali objekte zbog minornih prekršaja umjesto da se kažnjava upravo ono što se nadalo fiskalizacijom izbjeći.

Stvorili su toliki pritisak da su ljude opet otjerali u sivu ekonomiju (čak i u većem postotku nego što je to bilo prije).

Ja se bavim izradom i prodajom POS programskih rješenja, i takvih gluposti koje se od naših korisnika traže nema nigdje u svijetu.

Evo primjera radi, jednog velikog korisnika porezni inspektor je naumio kazniti zatvaranjem iz razloga što nije imao adresu svog osobnog prebivališta u zaglavlju računa (tvrtka d.o.o., adresa vlasnika je apsolutno nebitna).
Rastrčali smo se po poslovnicama, postavili tu adresu u zaglavlje i izbjegli kaznu samo da bi dva mjeseca kasnije došao drugi inspektor koji je zahtjevao da se ta adresa makne.

Ili drugi još banalniji primjer, inspektor je odlučio da 10% prometa korisnik podvede pod 25% PDV jer je sigurno izdao poneku pizzu za van…

Eto, ovakvih primjera imam milion, mogao bih vjerojatno knjigu napisati, ali upravo ovo je od fiskalizacije napravilo sprdačinu. Inspektore uopće ne zanima da li se fiskalizacija provodi, glavno da se forma zadovolji i da oni sa terena dođu sa par naplaćenih kazni.

Trebalo je biti vrlo jednostavno, izdaješ račun super, ne izdaješ račune zatvaramo objekt na mjesec dana, drugi put isti prekršaj gubiš pravo na rad u toj djelatnosti (naravno treba uzeti u obzir i okolnosti, ali ako netko ne izdaje račune to se vrlo brzo vidi).

New Report

Close