Vrdoljak: Najbolje rješenje za Inu bio bi otkup dionica od Mola

Naslovnica Forum Komentari članaka Vrdoljak: Najbolje rješenje za Inu bio bi otkup dionica od Mola

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

najbolje rješenje za cijelo hrvatsko gospodarstvo, da vi pokupite svoje kofere i sa svojim znanjem i sposobnostima potražite neki novi posao, po mogućnosti izvan granica, umjesto svih mladih ljudi, koje svojim neznanjem svakodnevno raseljavate širom svijeta

Koje gluposti. Mol treba tužit i oduzet ilegalno stečena prava i dionice. Što je sa obavezom modernizacije rafinerija. Zar se o tome više ne priča. A što je sa istraživanjem?

Ma mali dionicari su mali da ne kazem najmanji problem. Njih u ovoj drzavi ionako hebe tko god stigne.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

e, da oni moraju ići raditi van – umrli bi od gladi[emo_smijeh]

kakav narod takva i Vlada…Mol-u treba oduzet il.stečene dionice ?!? evo 45-te ponovno.
Vlada će otkupit po 4000 kn/dionici ?! tragikomedija !! onda će opet osnovat INA London gdje će sinovi crvene buržoazije “trgovat” naftom na spot-tržištu te osnovat novi stranački bankomat


Koje gluposti. Mol treba tužit i oduzet ilegalno stečena prava i dionice. Što je sa obavezom modernizacije rafinerija. Zar se o tome više ne priča. A što je sa istraživanjem?

Upravljacka prava su nelegalno stecena ali ne i dionice koje su kupljene novcem na burzi. Ima jedan dio od ~2% koje je kupio protuzakonito, ali to ne mjenja puno jer proglasit te transakcije nistavnim i dalje ostavlja mol na 47% i nista blize konacnom rijesenju.

Ova izjava je tuzna jer govori da se na onim silnim sastancima u Texas-u i Obama- Josipovic te podtajnikom za energetiku koji trci po RH i Madjarskoj zapravo nista nije dogovorilo o nacinu rijesavanja INA-e u Hrvatsku korist. Nadao sam se ulasku Americkog giganta kupnjom 49% od MOL-a i dokapitalizacijom za ostalih 19% od RH kojim bi se financirala istrazivanja i rafinerije 🙂

samo tak bravo Vrc…pokaži ti lijepo vani pa nek oni vide kakvi tulipani kod nas rastu…ovi iz bloomberga si čestitaju međusobno jer im Pulitzer ne gine nakon ove bravure foresta Gumpa [emo_palacg][emo_palacg][emo_palacg]

Ja nisam ko birtić.... ...ja od žena ne tražim savjet, al bi im GA dao....i dvaput ako treba [emo_smijeh]

Ovaj je covjek beznadezan slucaj. Svaki tjedan drugacija izjava, drugi stav. Strateska vaznost INE za Hrvatsku je stvar proslosti. Vise nije bitno imati rafinerije, one se gase po cijeloj Evropi. Evropa kupuje gotove derivate i to one koje treba, a ne one koje dobije iz starih rafinerijskih postrojenja koje ne udovoljavaju danasnjim zahtjevima, bilo trzista, bilo ekologije. Za Hrvatsku bi najbolje bilo da proda svoj udio u INI i dobivenim novcem vrati jedan kredit, napr, a ne da se zaduzuje i omoguci MOL-u ekstra zaradu. Slovenija nema rafinerije pa joj nista ne fali. Nisu bitni tvornicki dimjaci vec trziste.
Ali sto ocekivati od Vrdoljaka, jednog od ministara gospodarstva koji ce zasigurno u hrvatskoj povijesti ozbiljno konkurirati za titulu najnesposobnijeg i najnestrucnijeg. Kao i cijela ova Vlada, uostalom …..

Postići dogovor s MOL – om je iluzija! Oni svoju poziciju koju su dobili (kupili) od Sanadera ne žele mijenjati, tj. predati INI ‘kupljena’ upravljačka prava bez sile ili novca neće tek tako ustupiti!
Zato mislim da je dobro da RH iskoristi svoje pravo prvootkupa, ili da otkupi Inine dionice po cijeni po kojoj je i MOL kupio…

http://www.tportal.hr/vijesti/biznis/343820/Vrdoljak-Treba-nam-kredit-za-otkup-Ine-od-MOL-a.html

Hrvatska želi ispregovarati zajam za otkup Ininih dionica od MOL-a i tako riješiti nesporazum s mađarskom naftnom kompanijom oko domaće naftne kompanije, izjavio je u razgovoru za agenciju Bloomberg ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

‘Dionice koje posjeduje MOL, i do 19 posto Ininih dionica u našem vlasništvu, mogli bismo koristiti kao kolateral. Na taj način ne bi bilo potrebe za državnim jamstvima, a ta transakcija ne bi uvećala javni dug’, kazao je Vrdoljak jučer u razgovoru za tu agenciju.

Novi krug pregovora, peti po redu, između predstavnika hrvatske Vlade i MOL-a o budućnosti Ine trebao bi se održati u Zagrebu u petak, 25. srpnja.

‘Otkup Ininih dionica bilo bi najbolje rješenje za hrvatsku energetsku strategiju i razvoj naših izvora ugljikovodika. Drugo rješenje bilo bi da se postigne dogovor s MOL-om, a treća opcija bio bi pronalazak novog partnera za Inu’, izjavio je Vrdoljak.

Kako piše mađarski poslovni portal Portfolio.hu, MOL-ov 49,01-postotni udjel u Ini vrijedio bi otprilike 2-3 milijarde američkih dolara, a za MOL-ove dioničare povoljni rezulat dogovora bila bi cijena iznad 2 milijarde.

Tamas Pletser, analitičar Erste banke u Budimpešti za Portfolio.hu procijenio je da bi MOL mogao za udjel u Ini dobiti barem 2 milijarde američkih dolara.

‘Postoji mogućnost da Hrvatska prikupi taj novac, iako bi to financijsku poziciju zemlje učinilo još ranjivijom’, kazao je Pletser, dodavši da bi ta kupnja za Hrvatsku značila da mora isplatiti i manjinske dioničare u Ini.

5.000.000dionica MOLa ?

2.000.000.000 $: 5.000.000 = ?

400 $ ?

400 x 5,628 = 2.250 KN ?

A danas se trgovalo po 3.950 KN

.

e-tugo:
Upravljacka prava su nelegalno stecena ali ne i dionice koje su kupljene novcem na burzi.

Ti jedini ovdje nešto razumiješ, ali pogledaj ugovor iz 2003. ili Saborsko istr.povjerenstvo 2010. MOL-INA. Već tad 2003 je Mol s 2 od 7 čl. NO imao pravo veta i niti jedna odluka se nije mogla donjeti bez strateškog partnera-MOL. Sanaderu su našili što treba/netreba .
MOL je još 2003 stekao legalno upravljačka prava, pa neće netko platit 505 mil. dol. da mu tatini sinovi i dalje samoupravljaju. Žele Oni opet po starom, srečom niti znaju kako, niti imaju novca

@zorzi,

Pravo veta je samo negativna kontrola – tj. možeš spriječiti odluke koje ne želiš, ali ne možeš isforsirati odluke koje bi htio.
To je standardni postupak kod pitanja manjinskog dioničara.

Pozitivna kontrola vrijedi puno puno više.

A osnovni problem pitanja INA-e je što MOL ne želi dopustiti ni negativnu kontrolu vladi RH iako ima samo parpostotaka više i nema preko 50%.

MOL je od Sanadera kupio (za tih 10 mil EUR) gotovo pravo potpune kontrole što na ovoj razini vlasništva nikako ne bi mogao ni smio imati. To nema veze što je drugi dioničar vlada RH – ni u standardnoj burzovnoj firmi vlasnik 44% dionica MORA imati utjecaj na upravljanje.

MOL bi trebalo natjerati da proda dionice po najviše nabavnoj cijeni, ako ne i niže. Vrdoljakov potez nije loš, ako uspije dogovoriti kredit bez nekih začkoljica.

Loki

New Report

Close