Lalovac: Dugovi građana su zabrinjavajući

Naslovnica Forum Komentari članaka Lalovac: Dugovi građana su zabrinjavajući

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

pitanje je koliko je tu novih dugova, a koliko starih koje su tvrtke odlučile poslati na ovrhu, no takva statistika vjerojatno ne postoji.
u cijelom tom sustavu bi trebalo promijeniti neke stvari za budućnost. prvo skratiti rokove zastare da se vjerovnike prisili na ažurnije postupanje. često se dogodi da tek nakon nekoliko godina pošalju nešto na ovrhu, a to znači da se već nakupilo kamata. također se događa da odvjetnici naprave rješenje o ovrsi, ali ga oni pošalju tek nakon nekoliko godina. trebalo bi promijeniti zakon tako da sudovi automatski odbijaju ovršne prijedloge za potraživanja koja su u zastari pa bi se vjerovnici ponašali odgovorno. i naravno smanjiti troškove odvjetnika u ovršnim predmetima.
to je samo jedna strana priče, ali vrlo bitna.

Pa već sada je zastara za dobar dio javnih davanja (komunalno i sl.) godina dana. Za ostalo je tri godine.
Uzevši da prije ovrhe mi u firmi uvijek imamo i pokušaj utjerivanja “na lijepo i fino” ovih godinu dana nam je prilično naknap.

Državne službe su tu imale dosta propusta i dosta je odlazilo u zastaru, ali tu je bilo i fiktivnih dugovanja – npr. ustanova ti samo pošalje rješenje na izno xxxx. Ti se žališ — ili ignoriraš jer si toliko konsterniran, žalba stoji, a ustanova ne šalje na ovrhu jer zna da će potraživanje na ovrsi pasti i morat će ga otpisati.
Rađe im je da imaju taj dug u knjigama nego da moraju priznt da su ga izmislili iz palca i da zapravo ne postoji. Ovako barem izgleda da su nešto radili.

Loki

za komunalnu naknadu je 3 godine,a za vodu,struju,telefon,odvoz smeca godinu

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

New Report

Close