Udružena obiteljska gospodarstva: Vratite nam ključ proizvodnje hrane

Naslovnica Forum Komentari članaka Udružena obiteljska gospodarstva: Vratite nam ključ proizvodnje hrane

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

1 . prva teza je da RH nema strategiju razvoja poljoprivrede !
2. ustavni predlagatelji zakona NEĆE napisati prijedloge 5 zakona za strategiju razvoja poljoprivrede .
3. Udruga Život i ostale poljoprivredne udruge MORAJU imenovati Povjerenstvo za pisanje prijedloga zakona za Strategiju razvoja poljoprivrede !

Bez toga nema budućnosti OPG !

Najvažnija stvar u poljoprivredi je da cijela država postane financijski održiva. U Marxovom dijelu kapital, marx navodi:
“Kreditni novac proističe neposredno iz funkcije koju novac ima kao platežno sredstvo na taj način što obveznice za prodatu robu opet optiču radi prenošenja potraživanja duga. S druge strane, sa širenjem kredita širi se i funkcija novca kao platežnog sredstva. Kao takav on dobija svojstvene oblike egzistencije u kojima obitava u sferi krupnih trgovinskih transakcija, dok su zlatni i srebrni novac potisnuti pogla­vito u sferu sitne trgovine.
Kad robna proizvodnja dostigne izvesnu visinu i opseg, funkcija novca kao platežnog sredstva počinje prodirati i izvan oblasti robnog prometa. On postaje opšta roba ugovora. Rente, porezi itd. pretva­raju se iz naturalnih davanja u novčana plaćanja. Koliko je ovaj preodbražaj uslovljen čitavim ustrojstvom procesa proizvodnje dokazuju nam npr. dva bezuspešna pokušaja Rimskog Carstva da sva davanja naplaćuje u novcu. Strahovita beda francuskog seljaka pod Louis-em XIV, koju su Boisguillebert, maršal Vauban i drugi tako rečito žigosali, nije se njogla stavljati na teret samo velikim porezima, nego i pretvaranju naturalne poreze u novčanu.”
—> Karl Marx: stranica 131 (35. u 2. dijelu Kapitala 1) http://teorija-praksa.narod.ru/pdf/karl-marks-kapital-prvi-tom-101-200.pdf ——— Razlog bune seljaka, ali razlog bune danas u svijetu. Ne odnosi se samo na poljoprivrednike, nego i na sve ljude u državi.
Marx, naravo nije pametno zaključio da je problem rješiv u emisiji dovoljne količine novca bez duga (plus još nekoliko makroekonomskih mjera) .

Hrvatski ekonomski preporod - reforma.forumhr.com, xreforma.wordpress.com

New Report

Close