Milanović: Nema teorije da posegnemo za novcem iz drugog mirovinskog stupa

Naslovnica Forum Komentari članaka Milanović: Nema teorije da posegnemo za novcem iz drugog mirovinskog stupa

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Molim vas da nam pojasnite kako ste došli do naslova: “Nema teorije da posegnemo za novcem iz drugog mirovinskog stupa” iz teksta gdje piše: “Što se tiče mirovinskih stupova, pa naravno da nam ne pada na pamet raditi ono što su napravile neke države na što su se neki u Hrvatskoj često pozivali, da ukinu drugi stup i taj novac prebace u proračun. To ne dolazi u obzir, dakle tu su određene manje korekcije moguće. Ono što su napravili Mađari…

Neće ukinuti drugi stup, ali sve mi se čini da će itekako petljati po njemu…

Nikad nisu ni rekli da će ga ukinuti, već:
Varijanta 1, zamrzniti 1 godinu tih 5%
Varijanta 2, smanjiti izdvajanja na 2-3% nekioliko godina, a razliku u proračun.

Iako bih ja volio da ga potpuno ukinu, jer ist ne rade dobro i transparentno. Od njih imaju samo koristi Upravitelji fondova i njihove majke banke.

neka posegnu za novcem koji im se nudi od investitora za DIOKI-DINA-LNG, imaju na raspolaganju 1,3 milijarde eura..
što se čeka ,investitor je tu..???

Neće dirati novac iz drugog stupa jer to i ne smiju. Samo će preusmjeriti buduće uplate da više ne idu u drugi stup nego ravno u proračun.
Sve je to samo demagogija i laž.

Meni je cijela ova priča sa IIMS smiješna.
Naravno da sam za njega, ali:

Ako se ne varam, 80% uloga nalazi se u državnim obveznicama/trezorcima, dakle ionako su već u Linićevom džepu, samo što OMF-ovi za njih imaju “papir s Linićevim potpisom” [emo_smijeh]

Od 5 godišnjih milijardi kn koliko se slijeva u OMF, 4 milijarde ionako odmah idu Liniću u džep (s papirom).
Dakle, kad bi i zamrznuli cijeli godišnji pritok novca u OMF-ove, država bi efektivno od toga imala tek 1 milijardu kuna koristi. Sve ostalo je loša matematika i zavaravanje javnosti [emo_smijeh]

Bajdvej, kako bi to izgledalo da se uopće odluči ukinuti II m.s.?
Mirovinci bi Liniću vratili papire s potpisom za 40 milijardi kuna državnog duga za koje su oni državi dali lovu? I što bi država s tim dobila? Ništa, osim što bi jednokratno virtualno ukinula 40 milijardi svog duga, smanjila javni dug, a sve ostalo bi ostalo kao i prije…

@shefsale,

Malo si zaboravio na kamate….to bi sve bilo točno kad bi kamata bila 0%

Da se ukida drugi stup država bi odmah mogla poništiti sve obveznice u vlasništvu mirovinaca i poništiti sve buduće kamate na te obveznice (i ostale papire npr. trezorce).
Uostalom ti papiri predstavljaju budući teret za proračun što se posebno gleda u EU, a i u MMF-u.
Ne znam za metodologiju računovdstva države, ali bi možda otpis tih kamata čak mogli nekom makinacijom provest kao prihod proračuna 🙂

Ali realno da – ukidanjem drugog stupa u proračun ne ulazi 57 milijardi kuna već se samo državni dug smanjuje za 57 milijardi kuna, ali nikakav svježi novac ne ulazi. Tako da nije da bi vlada jednokratno utržila pola godišnjeg proračuna. Budimo realni da je tako već bi to odavno Sanader i Kosorica napravili pred neke izbore.

Svježi novac ulazi samo u obliku preusmjerivanja 5% doprinosa za drugi stup natrag u proračun tj. tih oko 5 milijardi godišnje. Zato se i počelo pričati i privremenom zamrzavanju uplata – izgleda realno puno manje drastično od ukidanja, a kratkoročni efekt je isti.

Loki

@loki7

E sada pitanje je koliko bi ustedili na kamatama. To ovisi o tome sto ce se desiti sa kamatama na dug koji nije u 2. stupu. Moze se cak desiti da se prosjecna kamata poveca. Jer dug van 2. stupa je znacajno veci nego dug u 2.stupu.

Ovo je defacto default na 40B duga prema svojim gradjanima. I to onom dijelu koji puni proracun. Sada svima postaje jasno da nema nacina da se preokrene trend propadanja Hrvatske ekonomije, i da vlada nema nikakve namjere provoditi reforme. Rizik za ostale drzitelje obveznica raste. Ocekivati je da ce traziti visu kamatu da posude novac vladi RH u buducnosti. Slijedeci koji idu na sisanje su institucionalni investitori, samo je pitanje kada.

Najbolje bi bilo 2. stup uciniti dobrovoljnim. Na taj nacin bi se smanjio porez na dohodak za 5% sto bi pomoglo ekonomiji. Mirovinski fondovi bi se morali vise potruditi da privuku uplate sto znaci da bi im interes uplatitelja bio primaran. To sada nije slucaj.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Stara Vladina politika: najavljuj “povećanja na prihodovnoj strani”, lupetaj, stvori klimu opće nesigurnost i nereda. Onda pokušaj sanirati štetu tako da lupetaš malo u suprotnom smjeru, tipa to nije istina, ne bi mi to nikad. Na kraju odluči nešto treće, još gluplje i nedorečenije. Za par mjeseci, kad mjere ne daju efekta i rupa u proračunu opet počne rasti, sve ispočetka.

http://www.vecernji.hr/naslovnice/2014-01-28?close_url=/

Što o mirovinskim fondovima znaju policajci kad bi tako rado nazad u I stup?

New Report

Close