EK: Po korumpiranosti Hrvatska lošija od afričkih zemalja (objavljeno 13.09.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka EK: Po korumpiranosti Hrvatska lošija od afričkih zemalja (objavljeno 13.09.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

bar neka pozitivna stvar, možda nam pomogne u rastu samokritičnosti.

Još malo pa ćemo i po razvijenosti biti iza afričkih zemalja.
A možda bi se malo mogli okrenuti prema ugoju datulja i bambusa, možda nam tada padne korumpiranost.[smiley1]

FALI NAM LIKVIDNOSTI; DAJ ŠTEFEK, NATOČI NAM PO JEDNU

British Airways (koji NIJE drzavna kompanija) ima praksu SVIM parlamentarnim zastupnicima davati besplatne karte za letove kad idu na praznike ili godisnji odmor (dakle kad se “vozaju” u privatne svrhe), kao mito u zamjenu za podrsku u odrzavanju svojeg monopolistickog polozaja. Ne sjecam se bas da je Croatia Airlines (ili neki “Africki” Airlines) bio poznat po slicnoj praksi. Tko ne vjeruje neka procita autobiografiju Richarda Brensona – osnivaca Virgin Airwaysa – avio prijevoznika kojemu je PRVOME USPJELO razbiti monopol British Airwaysa. Svi koji su njemu prethodili su bili u medijima oklevetani (pa zar je takvo sto uopce moguce u cednoj i prvdi sklonoj EU ??), parlamentarno usutkani i konacno otjerani u bankrot.

Mozda jesmo po korumpiranosti losiji od africkih zemalja, ali smo svakako bolji od nekih zapadnih.

Ako nam se vec predbacuje korumpiranost, zasto se nase zapadne, vrlinama ispunjene EU dusebriznike ne posdjeti na nacin poslovanja nekih njihovih banaka kojima korumpiranost ne da nije strana, nego je to uobisajeni nacin poslovanja. Jeste li mozda citali povijest Morganove banke ?

Hrvati imaju obicaj kritike stranaca uzimati kao cinjenice, te stalno nekome imaju potrebu nesto dokazivati. To stranci znaju i obilno koriste u pregovorima. Najprije je to bila fama o Gotovini, a sad je to “korumpiranost”.

Medjutim, Srbi su mudriji i iskusniji pregovaraci (drze se one “strpljen- spasen”): Danas niti Karadzic ni Mladic nisu uvijet za nastavak pregovora sa EU.

Koliko je meni poznato, ta istraživanja ne mjere korupciju nego percepciju korupcije. Dakle Hrvati smatraju korupciju važnijim problemom u svom društvu nego neki afrički narodi. Što je sasvim normalno kada nemaju baš nekih drugih velikih briga nego provode život razmišljajući o radeljacima i pokosicama i prepričavajući novinske naslove (a neki i članke – oni obrazovaniji, koji su u stanju pročitati ih).

Slažem se…

Mi hrvati općenito smo jako nezadovoljan i čangrizav narod, ljubomorni i bahati

Osjećaj siromaštva je ogroman , kao i osjećaj o korumpiranosti , svi odmah u početku kažu ;” a joj pa ionako neću time ništa postići jer će netko podplatit i uzet će mi to nešto”-te se tako mnogo” inteligentnih” ljudi ne usuđuju započeti bilo što…[smiley2]

ovo je zemlja u kojoj poduzetnici očekuju da ih država traži i vuče za rukav da bi im ponudila kredite iz eu programa. a kada ih država naravno ne traži nego pomogne onima koji se jave na natječaj i nečim dokažu (jer to i jesu krediti za poduzetnike, a ne nepoduzetnike), onda naravno počnu širiti ptiče o tome da je to bilo preko veze i s mitom.. da ti se želudac okrene.

Nije li malo cudno da sami cuvari demokracije (clanovi britanskog parlamenta) pristaju na to da PRIME taj poklon-mito ? A mi stalno omalovazavaomo hrvatske politicare (a time I sami sebe) kako su pokvareni I korumpirani. To je valjda po onoj hrvatskoj, mazohistickoj – moj grijeh, moj grijeh (kriv sam jer sam ziv).
/Neka me se ne shvati pogresno – poniznost pred Bogom jest nesto samorazumljivo, no poniznost pred ljudskom klevetom I manipulacijom jest nesto neinteligentno I bolesno/

Medju americkim intelektualcima, kad zagovaraju svoju istinu, je zastupljen stav: “Ja sam u pravu, a ti si u krivu !”

Hrvatski “stav” se svodi na: “Da, imate pravo, kriv sam !”. No s obzirom da smo jedno dugo, dugo vrijeme – sve do “jucer” bili pod cizmom, ipak treba proci neko vrijeme dok ne izumre robovski mentalitet, zajedno sa robovskom generacijom (G.Kajin bi npr. da se haski sud vrednuje kao da je nas – hrvatski !!??). Bog je Zidovima dao 40 godina lutanja pustinjim dok nisu pomrli “Kajini” medju njima – dakle, oni koji su rodjeni u egipatskom (fizickom I puno trajnijem, mentalnom) ropstvu, pa su kao takvi (iako fizicki slobodni) jedino I mogli shvacati stvarnost oko sebe. Dajmo I mi sebi vremena. I ne budimo u medjuvremenu previse samokriticni (kad treba I kad ne treba), ako nam to steti. A steti nam samopostovanju (izrucenje onih koji su nas obraniki, tudjinskom haskom sudu), novcaniku (pregovori sa EU) I “savudrijskoj vali”.

New Report

Close