Svi hrvatski benefiti velike njemačke koalicije

Naslovnica Forum Komentari članaka Svi hrvatski benefiti velike njemačke koalicije

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

O kojoj je to Hrvatskoj riječ?

Opet se kultiviraju iluzije o navodnoj sklonosti Njemačke Hrvatskoj i mogućnosti koje se hrvatskoj otvaaju na bazi takve iluzije. Njemačka nikada, apsolutno nikada nije bila sklona Hrvatskoj. Dovoljno je pogledati vanjskotrgovinsku bilancu u proteklih 20 godina odnosno što sve Njemačka izvozi u Htvatsku a što Hrvatska izvozi u Njamačku. Dok je Hrvatska tonula u samoizolaciju i, po filozofu Borisu Budenu, “najcrniju reakcionarnu regresiju” Njemačka je bivše socijalističke dežave – Slovačku, Češku, Madžarsku i Poljsku – uključila u svoju izvoznu privredu i one su danas njene ključne komponenete.

Hrvatska danas izvozi u Njemačku svega 1,2% svog BDP-a u obliku industrijskih proizvoda, najmanje u istočnoj Evropi, manje i od Srbije (2,1%). Čaška, koja ima svega 50% BDP-a vanjskog duga (dvostruko manje od Hrvatske) izvozi 14,8% – praktički 10 puta više.

MSCI je nedavno degradirao status Grčke iz developed country (razvijene ekonomije) u emerging market jer se toliko srozala da više u toj grupi nije mogla ostati.

Tragedija je za Hrvatsku da su na nju svi zaboravili i da ju više nitko ne primjećuje (uključujući i Njemačku) pa je ta njena “najcrnija regresija” ostala službeno neregistrirana. Zato nitko nije uočio da je EU člansvo za nju preteško i preskupo jer više nigdje nije u stanju doseći prosjek EU pa zbog toga EU mora što prije napustiti.

Sanjaii o nekakvim benefitima u obliku nekekvih mrvica od ove koalicije koliko je smiješno toliko s druge strane iritra.


Njemačka je bivše socijalističke dežave – Slovačku, Češku, Madžarsku i Poljsku – uključila u svoju izvoznu privredu
Češka, Slovačka, Mađarska, a njima dodaj i Sloveniju imaju već godinama suficit u robnoj razmjeni s Njemačkom tako da je ovo promašena teza.
https://www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/GesamtwirtschaftUmwelt/Aussenhandel/Handelspartner/Tabellen/RangfolgeHandelspartner.pdf?__blob=publicationFile



Njemačka je bivše socijalističke dežave – Slovačku, Češku, Madžarsku i Poljsku – uključila u svoju izvoznu privredu
Češka, Slovačka, Mađarska, a njima dodaj i Sloveniju imaju već godinama suficit u robnoj razmjeni s Njemačkom tako da je ovo promašena teza.
https://www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/GesamtwirtschaftUmwelt/Aussenhandel/Handelspartner/Tabellen/RangfolgeHandelspartner.pdf?__blob=publicationFile
[/quote]

Pa to je on gore i rekao. One imaju suficit, a hrvatska ogromni deficit odnosno Njemačka investira u te zemlje i uvozi industrijske proizvode od njih, a hrvatska je samo tržište.

Za penanga

Poštovani,

Vaša reakcija je tipično emocionalna na južnoslavenski način. Svaka čast da citirate destatis. Međutim, Leistungsbilanz (ne Handelsblanz) daje precizniju sliku.

Ali u mom postu je riječ o ulozi i značaju njemačke izvozne privrede, a ne vanjskotrgovačkoj bilanci. Nadam se da pratite primjedbe na golemi porast izvoza (oko 7% BDP-a) koji je Njemačka nedavno objevila i primjedbe iz SAD i ostatka EU na posljedice koje izaziva ovaj golemi njemački surplus. Nije Komisija EU tek tako inicirala ispitivnja nastanka i posljedica ovog njemačkog surplusa za ostatak EU. Nadam se da znate i njemački odgovor na u inicijativu. Koliko god to bilo teško priznati, pokazalo se da su u centralnoj i istočnoj Evropi rasle i razvijale se samo one zemlje koje su se uklopile u njemačku izvoznu privredu.

Riječju, njemački izvoz je “povukao” razvoj Slovačke, Češke, Madžarske i manjim dijelom Poljske. Ali glavna tema mog posta je gdje je tu Hrvatska? I ne samo danas nego iza 10, 20 i više godina sa svojim izvozom od svega 1,2% BDP-a u industrijskim proizvodima u Njemačku, najmanje u centralnoj i istočnoj Evropi?

Milim da biste se trebali držati pravila argumentirane diskusije. Morate se držati onoga što je autor htio reći i odgovoriti na svaki argumenat ponaosob, a ne pokušavati paušalno dikreditrati njegovu tezu.

Pitam se da li Vi to podsvjesno pokušavati diskreditirati problem totalne nepovezanosti hrvatske privrede s njemačkom izvoznom industrijom.

Negirati problem je linija najmanjeg otpora. Ali, kao što znate, da biste počeli raditi na rješavanju problema, morati prvo priznati da on postoji.

New Report

Close