HNB napokon otkriva model jeftinih kredita

Naslovnica Forum Komentari članaka HNB napokon otkriva model jeftinih kredita

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Pa naravno da je „motivacija domaćih poduzetnika baviti se predstečajevima „ kao što je isto tako , motiv domaćih bankara baviti se predstečajevima!!!!! Dakle i domaći poduzetnici i domaći bankari imaju jedini motiv baviti se predstečajevima!
Razlika je jedino u tome što domaći poduzetnici, kako je jedan domaći bankar dobro primijetio,“prepoznaju priliku da im se otpiše dio dugova“, dok bankari u predstečajevima prepoznaju priliku, što spomenuti bankar nije izrazio , da netko drugi, dobavljači, država i ostali vjerovnici, otpišu dug!
I dok su svi ostali spremni „ otpisati dug“ a dužnik spreman prihvatiti te otpise dugova, bankari kao da su eksteritorijalni i vanvremenski, niti ne pomišljaju na otpis dugova. Dapače, ne pomišljaju niti na otpise zateznih kamata!!!
Bankari kao da su skloni suicidu i entropiji, samo da bi se držali principa. Stoicizam i cinizam koji su oduvijek posjedovali toliko je jak da niti apokalipsa njima ne može ništa!!!!!

jfact vrhusnki komentar

Jfact

Odličan komentar, doista!

Ali ako se smijem nadovezati, ponašanje bankara će se brzo promijeniti. Naime, banke u Hrvaskoj žive od kreditiranja stanovništva i trgovanja državnim papirima a ne od kreditiranja privrede ili investment bankinga.

Sada samo pogledajte malo u budućnost: zadnje obveznice su imale prinos preko 6%. Postoji statistika koliko vremena prođe dok prinos na takve obveznice prijeđe i 6.5% a nakon toga i 7% (neovisno o konketnoj državi). Dakle i Hrvatska uskoro više neće moći prodavati svoje obveznice na otvorenom tržištu i morat će zaraži pomoć i refinanciranje svoh duga.

Nakon toga, prinosi će pojuriti uvis jer će cijena svih njenih obveznica drastično pasti.

A to znači velike “rupe” u bilancama banaka. Dakle bit će otpisivanja – itekako!Većina naših bankara vjerojatno ne računa da po novom – prije pomoći države i angažmana novca poreznih obveznika – na red dolaze vlasnici banaka (dioničari) i njihovi vjerovnici.

Nevjerovatno svi misle da su banke jedine krive za probleme u društvu. I točno je da su u mnogim slučajevima one krivo procijenile rizike, pa ipak ne može se izostaviti odgovornost dužnika zbog neodgovornosti, nesposobnost, prijevare i propasti.
To im banke nisu krive.
Zar je banka kriva što su političari pokrali i uništili novac koji su im banke dale kroz kupnju državnih obveznica?
Da se mene pita država ne bi dobila ni lipe, pa neka onda Linić i Milanović objašanjavaju penzićima zašto ne mogu isplatiti mirovine ili plaće.
Ista stvar je s rajom koja je dizala kredite, da samo znate koliko ih je diglo viši iznos kredita nego što im je trebao npr za kupnju stana ili automobila?
Tko je za to kriv?
Zar su domaće banke krive što je tečaj chf narastao? Jeste li vi genijalci ulagači to znali? Niste jel da? A banke su to kao znale.
Ako to mislite onda jako precjenjujete banke i ljude koji tamo rade.
Je li ti znao HNB? Nije, i oni su dali samo deklarativnu izjavu da je tečaj chf volatilniji od tečaja eura.
A što ćemo sad, sad je i tečaj eura postao malo volatilniji. Tko je tome kriv?

HNB će u nekoj dalekoj budućnosti otkriti kako su oni Hrvatska narodna banka i tzv. regulator.

New Report

Close