Linićev preračun kredita u švicarcima užasava bankare

Naslovnica Forum Komentari članaka Linićev preračun kredita u švicarcima užasava bankare

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Što znači „užasnuti bankar“? Užasnuti bankar je onaj bankar koji bi htio referentnu kamatnu stopu takovu da ju može sam oblikovati i/ili takovu referentnu kamatnu stopu koja je trošak nabave novca plus marža !!!
Za prvi slučaj imamo dosadašnju praksu, Libor i bankarsko dogovaranje vrijednosti Libora, za koje su već kažnjene neke od banaka! A kod nas imamo pokušaje Velimira Šonje u definiranju referentne kamatne stope, koje se na sreću nije prihvatilo, mada su se banke tako ponašale! Nekada bi banke prihvatile Libor a ponekad Zibor, ovisno o trenutnom stanju odnosa valuta i kuna!
Za drugi slučaj imamo Lombardne kredite kako ih rade banke kod nas. Uvijek je tu cijena oblikovana tako da je ulazni trošak fiksan, a na to se samo dodaje od 3 do 10 % marže. Oni koji su uzimali lombardne kredite znaju o čemu pričam!
Volio bih samo vidjeti da li bi bilo koji proizvođač, trgovac,razni servisi usluga i ostali, da li oni mogu ovako kalkulirati i na takove kalkulacije se oslanjati??? Kolikima se samo dešava da kupe repromaterijal po višoj cijeni od one koju trpi kalkulacija!!! Najbolji svjedoci su oni koji kupuju burzovnu robu, bilo u kanditorskoj ili metalnoj industriji.
Gospodo bankari, postoji riziko nabave, kao i riziko prodaje, odnosno riziko nabavne cijene kao i riziko prodajne cijene!!!

užasutni bankar je bankar koji ne želi koristiti libor nego koristi NRS (nacionalna referentna stopa) koju određuje HUB, čiji je užasnuti bankar ujedno i član, a naši zakonodavci i regulatori (HNB haloooo) opet ništa ne poduzimaju… pa ćemo za koju godinu opet imati niz tužbi

užasnuti bankar je onaj koji na CHF oročenja daje kamatu 1.8% a na CHF kredit uzima kamatu 6.0% (marža 333% !!!!) i smatra da uz sve to mora naplatiti i naknade jer zarada od kamate nije dovoljna…

užasnuti bankar je onaj koji ne razumije da se u vrijeme krize i on mora odreći dijela zarade, jer će inače oni od kojih živi nestati…

ali užasnuti bankar ne postoji.. postoji samo pohlepni bankar… jedini strah koji osjeća je onaj da neće dobiti ono što je naumio uzeti.

Užasnuti bankar je onaj koji shvati da je konačni prijedlog zakona prijedlog Uduge Franak. I onda se pita kako je to moguće? Da je moguće da u ministarstvu netko sluša Udugu Franak? Koga to točno slušaju ? Da li je moguće da im je netko objasnio da nije normalan spread od 4-5% ili više na CHF-u, iako su se svim silama trudili pokazati kako jadničci nisu ništa baš zaradili na “tečaju”.
Je li moguće da frankovci imaju političku snagu i mudrost veću nego nekoliko apostola krupnog kapitala? I tada je bankar zaista užasnut.

Čudi me kako bankare ne užasava činjenica da su rate neosnovano povisili za 70-110% i da su odgovorni za većinu gospodarskih problema nelikvidnosti u kojem je posljedično deložiran nemali broj ljudi i da su promijenili zbog svoje pohlepe mnoge ljudske sudbine na gore osim svojih zaposlenika. Meni je to toliko užasavajuće da mi ni te mjere ministra Linića i vlade ne zvuče dovoljno dobro jer se zloupotrebljavala i kamatna marža i valutna klauzula a njihovo posuđivanje “švicaraca” je ustvari posuđivanje eura odnosno plasiranje kunskih depozita.

Nisu bankari užasnuti samo ovim prijedlogom, već nizom činjenica:
– da im HNB odredila realniji prikaz nenaplativih potraživanja
– udjelom od gotovo 27% loših plasmana poduzećima ( sada već i značajno većim )
– neuzimanjem kredita od strane građana i poduzeća ( jedini se Linić ne boji prezaduživanja – na naš teret )
– činjenicom da svjestka finan cijska kriza nije završila
– činjenicom da banke majke vade eure iz Hrvatske
– činjenicom da imaju nekretnina pod hipotekom za svinje hraniti
– presudom u slučaju franak, jer kad posten pravomoćna morati će vratiti dobar dio onoga što su uzeli klijentima, itd itd

Predlažem multiratelarnu kompenzaviju u kojoj bi sudjelovali svi i naravno Država !

Pa da jednom vidimo tko je kome koliko dužan .

Dali moja tvrtka može Državi umjesto poreza dati nenaplaćene račune od državnih propalih tvrtki(sa PDV-om 25%) ?

.

New Report

Close