Sedam igrača u utrci za Croatia osiguranje

Naslovnica Forum Komentari članaka Sedam igrača u utrci za Croatia osiguranje

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ovo je uvjerljivo najbesmisleniji članak o Croatia osiguranju (CO).
Piše da će država dobiti 90 mil. EUR a da toliko vrijede samo četiri najveće nekretnine – kakve to ima veze? Kupac plaća KAPITAL a ne cijelu aktivu jer je ona financirana i obvezama prema osiguranicima!?! To što nekretnine CO vrijede 1,5-2,0 milijarde kuna ne znači ništa kad su one financirane obvezama! Ovo je elementarno poznavanje računovodstva.
Onda kažete da su nekretnine procijenene na 2,2 milijarde a da realno vrijede 1,5 milijardi -> PA UPRAVO TO ONDA ZNAČI DA JE KAPITAL DRUŠTVA PRECIJENJEN ZA 700 MILIJUNA KUNA!!!
Onda pišete o cijeni na burzi i NOMINALI dionice!!! Znate li da je nominala Adrisa 10 kuna, a cijena 280 kuna? Nominala dionice je sasvim besmislen podatak i svatko tko zna išta o računovodstvu ili financijama uopće ne spominje nominalnu vrijednost.
Zatim prominjete da je promet unazad godinu dana preko 600 milijuna kuna, a ustvari je 16,5 milijuna što znači da se dionicom praktički uopće ne trguje! Samim time cijena na burzi uopće ne odražava pravu vrijednost kompanije, a imajući u vidu mali free float cijenu je lako moguće podići na koju god razinu želite jer je većina dionica CO “zaključana”. Dakle jednako tako može biti 1.000 ili 20.000 po dionici, to ne znači ništa.
Komentirate prodaju na burzi, a zanemarujete da 1) Hrvati nemaju X milijardi kuna kojom bi kupili dionice; 2) Proces IPO-a priprema se bitno duže nego direktna prodaja strateškom partneru; 3) Kupac će morati napraviti dodatnu dokapitalizaciju (znači neće platiti 90 milijuna Eura nego više); 4) Gotovo svi se slažu da Croatii treba strateški partner koji će joj pomoći napraviti restrukturiranje te omogućiti daljnji rast kompanije. Ako se kompanija proda stanovništvu status quo bi ostao i dalje, a iz firme se mora rješiti 2000 uhljeba koji su postavljeni u zadnjih 20 godina.

Za kraj citirate Dragu Jakovčevića koji doslovno baljezga gluposti, što je sramota i mislim da bi se ministar Jovanović trebao pitati kakvi to likovi predaju današnjim studentima. A vi ga nazivate najvećim poznavateljem branše!!! Jedino što on poznaje je kako fino jesti i piti na tuđi račun, a realno o osiguranju ne zna ništa i sramota je da se on naziva bilo kakvim stručnjakom. Do sada je pričao o imaginarnoj vrijednosti od 5X premija, a sad je dodao 5X premija plus knjigovodstvena vrijednost kompanije!!! Zamolite ga da vam kaže JEDAN JEDINI primjer u svijetu osiguranja koje je prodano po tim multiplama, a ja ću vam dati dokaz o 20 transakcija koje su provedene u rasponu 0,5-1,5X premije. Da je njegova brojka besmislena govori i sam Čurković koji spominje 1,2X premija kao relevantniju brojku (iako se tu radilo o 2008. godini kada su očekivanja od regija bila bitno optimističnija – nažalost danas ako dobijete 1X premiju možete biti presretni).
Pa tako Jakovčević demagoški priča o vrijednosti od 15 MILIJARDI KUNA za kompaniju koja ima kapital od 2 milijarde kuna i godišnju dobit od cca 100 milijuna kuna!!! Što je najgore njegove proljeve će upravo preuzeti oni koji ne žele prodaju pa će se pričati o rasprodaji obiteljskog srebra i sl. iako su upravo ti dozvoljavali da se 20 godina kompanija sustavno uništava iznutra, i upravo zbog njih je realnost da firma danas vrijedi 1,5-2,0 milijarde kuna.

Jedinu nebulozu koju ste zaboravili spomenuti je zadržana dobit od 600 milijuna kuna koju sindikati tako vješto koriste (pa se kao CO sam može isplatiti tako da vladi isplati 600 mio kuna te kao dividendu još 100 milijuna kuna dobiti godišnje). Pritom se u potpunosti zaboravlja koji je stupanj solventnosti i viška pokrića nad matematičkim i tehničkim pričuvama koje pokazuju da u stvarnosti to uopće nije moguće jer bi CO odjednom imala značajan manjak pokrića (što bi rezultiralo nadzornim mjerama od strane Hanfe).

Dakle umjesto da citirate lažne autoritete koji doslovno baljezgaju (Jakovčević sa svojih 5X premija – za to mu treba uzeti sve titule koje je ikad stekao), probajte se fokusirati na realnost.

ZAGRE1417 fenomenalan komentar. [emo_palacg]

sam članak…. [emo_vrtimise]

Meni je najbolje kad ovako odokativno počnu lupati vrijednosti nekretnina. Pet nekretnina u zg vrijedi 90ml €? Po čijoj procjeni? Di su vam kupci za to…Koliko vrijedi 10 katova u neodržavanoj Zagrepčanki? Zemljiše o kojem pričaju, pored Sheratona, nema 45 već 10 tisuća kvdrata. Da ga procijenite i na 500€ po kvadratu, ajde nađite kupca koji će vam danas iskeširati 5ml€…
Koliko vrijedi zgrada na Jelačić placu? Ako nema kupaca onda je 0kn. S druge strane realna svota za takvu zgradu nije viša 10ml€ i još sam puno rekao.

A o ‘prof’ Jakovčeviću uzalud je trošiti riječ tom čovjeku bi trebalo oduzeti akademsku titulu .

CO ne treba uopće prodavati jer “ta tvrtka može puniti proračun dividendama, može biti jamac državi jer ima dobru kapitaliziranost i zavidan financijski položaj konkurentan svjetskim osigurateljima.”

Jakovčević upozorava na još jedan vrlo dvojben moment u privatizaciji.

“Čudno je zašto se kod procjene vrijednosti CO nije krenulo od osnovice koju bi činio premijski godišnji prihod s multiplikatorom 5 plus knjigovodstvena vrijednost kapitala jer, to je uobičajeni model vrednovanja.”

Nije tvrtka CO ovoj Vladi čačina imovina da ju mogu prodavati i za mjesec dana pojesti i posrati !

Nemaju pravo prodavati imovinu koju su stekle ranije generacije !

Nemaju pravo zaduživat buduće generacije !

.

Pero ti kao da si s kruške pao [emo_smijeh]

procjena je ko da se prodaje neka nekretninska firma a ne osiguranje. ljudska glupost je ne izmjerna. od ne obrazovane b…le jedino je gora obrazovana za što je ovaj profesor eklatantan primjer.[emo_palacd]

who dares, wins


Pero ti kao da si s kruške pao

nimimada,
vidim da si i ti opala s kruške .
Siguran sam da će završiti u zatvoru oni koji će prodati CO za 90 miliona.

.

Braniti prodaju najveće osiguravajuće kuće u državi za bijednih 90 mil. eura mogu samo oni koji rade za te koji prodaju ili ljudi koji se nisu potrudili pogledati pokazatelje poslovanja. Članak je izvrstan, a ovi koji ga pljuju nisu pokazali nijedan argument zašto bi cijena trebala biti tako niska. Pa najveća osiguravajuća kuća prodaje se za iznos manji od deficita proračuna u jednom jedinom kalendarskom mjesecu! I onda neka netko kaže da je HDZ pljačkao u privatizaciji – pa ovi će samo na 1 firmi napraviti štete kao oni na 10!

Krenuo sam pisati komentar, ali ZAGRE1417 je već sve napisao. Svaka čast! Ništa nisi propustio.

Čega se uopće imamo plašiti ako je u igri čak 7 mogućih ponuđača? Pa CO će otići onome tko da najbolju ponudu. U konačnici je to uvijek jedina realna cijena.

Sasha, nije to nikakva realna cijena. Imovina se nikada ne prodaje u krizi, pogotovo ne u najvećoj krizi koja je ikada pogodila Europu (sada već traje dulje od Velike depresije). U ovakvoj situaciji samo je jedno sigurno – ako dođe do prodaje, CO će postići najnižu moguću cijenu, a proračun i svi mi bit ćemo oštećeni za milijarde.

Najveća vrijednost CO je mjesto za uhljebljivanje nesposobnih kadrova ovisno o stranci koja je na vlasti. To je razlog zašto se neki toliko protive prodaji obiteljskog srebra. Jasno je da je za pojedince to obiteljsko srebro, ma šta srebro dijamanti. Osim toga dovoljno se sjetiti kredita koji su dali propalim tvrtkama od političara. A oni koji se u komentarima zalažu za prodaju za 90 mil eura. ne moraju se skrivati pod lozinkama neka kažu čije interese od potencijalnih kupaca zastupaju i to je legitimno.


Sasha, nije to nikakva realna cijena. Imovina se nikada ne prodaje u krizi, pogotovo ne u najvećoj krizi koja je ikada pogodila Europu (sada već traje dulje od Velike depresije). U ovakvoj situaciji samo je jedno sigurno – ako dođe do prodaje, CO će postići najnižu moguću cijenu, a proračun i svi mi bit ćemo oštećeni za milijarde.

Sigurno je jedino da smo trenutno najviše oštećeni time što smo posredno svi dioničari CO-a i što već godinama gubimo na padu njene vrijednosti. Načelno je jedino to posve pogrešno. Država se treba maknuti kao vlasnik iz tržišne utakmice i porezno rasteretiti građane pa neka svatko ulaže svoje rasterećenje u one kompanije koje mu se sviđaju. To je poanta tržišne utakmice. A ne da ja imam police u jednom osiguranju, kredit u drugoj banci, a istovremeno sam posredno neželjeni vlasnik trećeg osiguranja i četvrte banke kojima redovno još pokrivam gubitke.

Zanimljivo da imamo državu koja je katastrofalna u svom core businessu: pravosuđe, pravedno tržišno natjecanje, osnovno zdravstvo i školstvo, socijalni transferi, a najviše se bavi guranjem nosa tamo gdje joj nije mjesto, tj. u upravljanje tržišno orijentiranim gospodarskim subjektima. I tako nam pola proračuna ode na saniranje korupcijom isisanih banaka, brodogradilišta i ostalih, a uvođenjem uređene i socijalne države znanja se bavimo nasumično i sporadično.

Korupcija dolazi u mnogo oblika, a onaj kod nas najrašireniji i najprihvaćeniji je tzv. uhljebljivanje koje može biti široko rasprostranjeno jedino u subjektima u državnom vlasništvu ili monopolistima. Kakva je to tržišna utakmica u kojoj su neki natjecatelji djeca sudaca, a gubitke im na kraju svi solidarno pokrijemo?

Nije tvrtka CO ovoj Vladi čačina imovina da ju mogu prodavati i za 5 buđetskih dana ! pojesti i posrati !

Nemaju pravo prodavati imovinu koju su stekle ranije generacije !

Nemaju pravo zaduživat buduće generacije !

Siguran sam da će završiti u zatvoru kad-tad oni koji će prodati CO za 90 miliona.

.

New Report

Close