Uobičajene zablude o LED rasvjeti

Naslovnica Forum Komentari članaka Uobičajene zablude o LED rasvjeti

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“…Ovdje treba istaknuti da ljudsko oko nije savršen instrument za percepciju svjetlotehničkih karakteristika. Mjerenjem rasvijetljenosti i svjetlosnog toka specijaliziranim instrumentima dokazano je da LED rasvjeta ima jednake, pa čak i bolje karakteristike u odnosu na klasičnu rasvjetu…”

Rasvjeta prvenstveno služi ljudima, a ne instrumentima, uređajima, automatima, robotima, itd..
Pa je time i percepcija ljudskog oka jedina važna karakteristika. A ova mjerenja instrumentima okačite mačku o rep. Svi trgovi koji su u zadnje tri godine obasjani LED rasvjetom svima anketiranima djeluju mračno. Vidi se, ali nije to to. Šta će projektant kad mora staviti bitno manje Watta LEDa nego što je rasvjeta prije imala, kako bi zamjenu rasvjete prikazao ekonomski isplativom. I onda tih bitno manje Watta jako loše svijetli. Ostavite nam staru rasvjetu, jer LED je napredak, ali je ušteda dalekooooooo od reklamirane. Možda 10%, ali niti blizu 30-60% kako reklamiraju.

Jeste li znali, u usporedbi sa žaruljama sa žarnim nitima, koje imaju 9-19 lumena/W?
1951 fluorescentna javna rasvjeta u Praškoj, 45-75lm/W
1958 živine visokotlačne žarulje na Slavonskoj, 35-65lm/W
1969 niskotlačne natrijeve žarulje u Vukovarskoj, 100-200lm/W
1973 visokotlačne natrijeve žarulje u Držićevoj, 85-180lm/W

U upotrebi su još i metal halogene 75-100lm/W, te LED 70-200lm/W

Ukratko, već smo prije 40 godina imali žarulje čija tehnologija danas ima 200lm/W, čime su izjednačene s LED rasvjetom. A ovi koji prodaju ledice nas žele prikazati da smo u kamenom dobu. Po racionalnom korištenju energije u odnosu na tehnološke mogućnosti smo nekada bili bolji nego danas. Teoretski maksimum iskoristivosti rasvjete je inače 250lm/W, tako da smo se već poodavno primakli blizu, te veliki napretci jednostavno više nisu mogući. Što god trgovci pričali o tome.

Kakva led rasvjeta[/url], barem meni to ne odgovara, duplo manje svijetle, i nista se ne vidi, nema do obične…

LED rasvjeta je budućnost u svakom pogledu i sve više kućanstava prelazi na LED rasvjetu kako bi smanjili račune. Za 2 mjeseca meni se isplati jedna žarulja ako svijetli samo 4 sata dnevno, ako je garancija 2 godine, ja za 2 godine uštedim za 12 LED žarulja. Jedino na što treba paziti je da se priliko kupovine uzme toplo bijela svijetlost 2700-3000K, jer to najviše odgovara ovim klasičnim žaruljama koje sam koristio do sada.

***dali je itko od vas ima led rasvjetu doma ili kritizirate napamet? evo vam sad za i protiv led rasvjete iz praktičnog ugla jer sam ja sebi složio prije 4 godine… krenimo prvo s protiv, ako itko misli da može zamjeniti klasične žarulje sa led žaruljom grla E27, taj nek odmah odustane od toga, sve vaše kritike u ovom slučaju vrijede, jednostavno nemožeš dobiti adekvatno svjetlo koliko treba, ta zamjena je možda ok u špajzi, ali u sobama nema šanse… međutim, s GU10 led žaruljama možete dobiti vrhunski osvjetljene prostorije uz neću čak ni reći mali trošak nego skoro pa nikakav trošak struje…no gu10 grla su ugradbena, meni je to bilo super jer imam po cijeloj kući knauf, pa sam s lakoćom stavljao po 3 gu10 grla u razmaknuti trokut(na mjesto klasične žarulje) i otprilike tri 2w ledice obasjavaju bolje nego klasična 120w na istom prostoru, a 3 3w ledice su ko 200w klasična… u 12 prostorija sad imam 48 ledica koje da ih upalim sve zajedno, a nikad ih nije upaljeno više od 30%, troše ni 100w struje dok sam nekad na klasičnim žaruljama trošio preko 2Kw…te godine kad sam zamjenio rasvjetu, račun za struju u siječnju mi je sa 926 kuna pao na 412…dakle, itekako je isplativa, ali treba povećati broj grla jer je nemoguće s jednom osvjijetliti cijelu sobu kao što se moglo s klasičnom žaruljom…doduše, neki dan sam bio u Centru energetske efikasnosti i vidio sam instalirano 11w ledice GU10 (koštaju smiješnih 11 kuna) i mogu reći pa to su mali reflektori…nisam ih doma isprobal jer su bile rasprodane, ali naručio sam i jedva čekam to ubaciti u grla recimo u dnevnoj sobi… led rasvjeta je itekako isplativa, samo treba povečati broj grla

Alkoholom protiv droge, kriptovaluta, dionica i kladionica!

Od kad imam LED rasvjetu u kući….svi imamo problema s VIDOM …!

Transformacija prostora

Potrebno je još dosta godina- da naši projektanti rasvjete SHVATE …da se ne može
izmjeniti i jednostavno zamijeniti / kako krivo svjetuju ljude/ rasvjeta .

Uzmeš staru žarulju i baciš je …staviš LED… ŠIPAK… to nije isto.

Potrebno je dosta ulaganja i rada – da se postigne zadovoljavajuća rasvjeta u sobama / prostorima/
treba sve izbaciti – stare lampe, plafonjere i sl…. ..i onda kupiti SKUPU rasvjetu, sa SKUPIM
led žaruljama-.-koje UOPĆE ne svjetle dovoljno , ako ih NEMA DOVOLJNO U PROSTORU …..

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Nisam zagovornik LED osvjetljenja i žarulja, ali nisam ni protiv. Na tržištu ima sve više i više izbora pa samim time i veća mogućnost da se kupi loša LED-ica. Definitivno ne treba šparat kod kupovine LED žarulja i sigurnije je kupot renomirane firme poput Philipsa i Osrama. Jasno da oni nisu jedini, ali su ipak najpoznatiji međi širom populacijom.
Ono što se primijećuje da LED žaruljama cijena pada, ali i ta se granica približila svojem kraju. Klasičnim žaruljama pak cijena raste najviše radi nekih interesa i lobija. Pored toga kvalitata im loša, dosta lošije nego prije 4-5 i više godina. Onaj koji ih je tada kupovao po 2-3 kn, kao recimo ja i stvorio si zalihe za 2-3 narašranja, sigurno nije pogriješio. Zašto. Zato što ni jedna LED žarulja neće biti isplativija na mjestima gdje radi 5-10 min. dnevno, a takvih je rasvjetnih mjesta u stanu i kući dosta, barem 50%. Po meni, najveća glupost je bilo zabraniti uvoz klasičnih žarulja pog gelsom “čuvamo zeleni okoliš”. Svašta. Pa najčišća žarulja je upravo klasična. LED ima u sebi elektronske dijelove koji su žtetni, a koliko nas kada se pokvari istu odnese u adekvatno odlagalište. Odgovor je “0”. Zašto, pa zato jer još nemamo za LED, a posebice CFL štedne žarulje adekvatno odlagalište.
Inaće što se tiče same kvalitete svjetla LED nove generacije se doista priibližio svjetlu klasične žarulje. Još samo treba poboljšati kut osvjetljenja i to bi bilo to. Štoviše u zadnje vrijeme su sve pristupačnije i LED Filament žarulje koji doista dosta sliče po svjetlu i izgledu na klasične. Sve u svemu to je budućnost, ali opet je po mojem mišljenju trebalo ostaviti prostora za klasične žarulje, tehnoložki stare 100 god.
O CFL štednim žaruljama neću ni pisati, jer smatram da se one nisu ni trebale pojaviti na tržištu. Živa, katastrofalno usko valno svjetlosno područje, štetna frekvencija rada, elekt. dijelovi u njoj, kratak broj ukapčanja, potrebno neko vrijeme da svjetli punim intenzitetom itd. Jedino prednost joj je manja potrošnja.

New Report

Close