Za uvođenje eura treba veći ekonomski rast (objavljeno 20.06.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Za uvođenje eura treba veći ekonomski rast (objavljeno 20.06.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Rohatinski: “a najveća korist bit će prestanak jalovih rasprava o tečaju kao čarobnom štapiću za rješavanje svih problema”

O tome ja vec pricam godinama….nas problem malog izvoza i velikog uvoza nema veze sa tecajem…to su politicke fore, isto tako i americki politicari guraju onu tezu da ce se deficit sa Kinom smanjiti ako juan naraste u odnostu na dolar…deficit bi se smanjio minimalno (iz jednostavnog razloga sto cak da juan naraste 100%, jos uvijek ce dosta kineskih proizvoda biti jeftinije od zapadnih). No, ja se na zamaram sa trgovinskim deficitom, to ce se kroz vrijeme normalizirati, i ja ne smatram da bi tu drzava trebala igrati neku veliku ulogu. Dapace, Kinezi recimo gomilaju velike rezerve koje ce jednog dana morati poceti trositi. I sta mislis sta ce se dogoditi? Potrosit ce je na tehnoloski naprednije americke proizvode, i trgovinski “imbalance” ce se izravnati.

No da se vratim na HR, ono sto drzava moze i mora kontrolirati je drzavna potrosnja i proracunski deficit. Neka smanje potrosnju, ukinu razne bespotrebne subvencije, i eliminiraju deficit. A onda mozda cak mogu krenuti i u smanjivanja poreza da stimuliraju gospodarski rast.

Molio bih Atilu1 da prokomentira:
Engdahl i Kiyosaky (svaki na svoj nacin) upozoravaju kako je vjerojatna nagla devalvacija dolara onog trenutka kada zemlje izvoznice nafte prijedju sa dolara na neku drugu valutu. Sirija je to napravila, Irak pokusao, a Iran ozbiljno najavljuje (ne vjerujem da ce mu to SAD dozvoliti – vjerojatniji je rat sa Iranom). Hipotetski govoreci: 1. Ako dodje do sinkroniziranog rjesavanja dolarskih deviznih rezervi u korist Eura i od strane takvih kao sto su Kina i Rusija, kakve bi bile posljedice po Hrvatsku, s obzirom na zaduzenost, izvoz isl. ?
2. A ako pak (sto je vjerojatnije) umjesto toga dodje do rata sa Iranom i Rusijom, recimo istovremeno – kakve bi to posljedice imalo na nas ?

New Report

Close