Ulagač treba ‘samo’ dati novac i odlučiti na koliki je rizik spreman

Naslovnica Forum Komentari članaka Ulagač treba ‘samo’ dati novac i odlučiti na koliki je rizik spreman

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

onaj tko je zaradio pola milje kn se je sigurno s mozgom razišao pa da vama prepusti da se igrate s tim. ako zaradite onda vama bonus no ako izgubite nikom ništa tj. vama samo 1% provizije. vidim da je tu velika stručnost u pitanju. bit će da je to ekonomski kod tipurića.

who dares, wins

Dakle, mi ulažemo naše pare tako što kune promjenimo u devize (?!), zatim tim devizama kupujemo udjele u stranim firmama koje npr. prodaju proizvode baš nama u Hrvatskoj (opet za devize) i na kraju se obogatimo u devizama koje zatim promjenimo u kune. Pa ovo liči na priču gdje se barun Munhausen izvuče iz živog blata tako što se uhvati rukom za kosu i povuče van. :-))

Zbilja ljudi, tko vjeruje u tu priču da ćemo mi živjeti kao bubreg u loju od ulaganja diljem svijeta. Da mi netko objasni to korak po korak u primjeru sa nekim transakcijama.

Hrvatski ekonomski preporod - reforma.forumhr.com, xreforma.wordpress.com

Jel to opet neki novi “bankarski proizvod”.

moj fond daje 10% godišne, ako sve ide u redu. [emo_dolar]

sad sam se sjetio jedne investitorske: u tuđim rukama samo … raste 🙂

šala naravno, ima pozitivnih primjera u svijetu …

"Pokušaj je prvi korak ka neuspjehu." Homer Simpson Caveat emptor

Osobno sam iskusio vještinu fond managera u upravljanju portfeljima i poručio bih svima:

NIKADA, ALI STVARNO NIKADA NEMOJTE DATI SVOJ NOVAC NA UPRAVLJANJE FOND MANAGERIMA!!!

Zašto? Zato što su apsolutno nesposobni i najmanje im je bitan rast portfelja već svake godine ubiru svoju proviziju za upravljanje i trguju sa povezanim brokerima i tako ostvaruju prihode od brokerskih provizija.

Na 100.000 kuna ce vam godisnje uzeti 2000-4000 kn za upravljanje i jos 500-600 kuna za brokerske provizije, skrbnicke racune, konverzije valuta i sl. To nije problem ako ostvare rast, ali najcesce vam je portfelj nakon godinu dana na 93.000kn.

Osobna iskustva su sa ZB Investom i KD investmentom koji su ostvarili enormne gubitke u krizi (cca 50-80%) i stagnaciju u oporavku trzista.

Ako imate imalo znanja za ulaganje – ulažite sami.
Ako imate puno novca, a nemate znanja – ulažite u nešto drugo ili nađite osobu od povjerenja koja nešto zna o ulaganju.

Portfolio manageri najviše vole ulagati u fondove fondova ili neke ivesticijske klase tipa ETF gdje netko drugi odrađuje njihov posao što za posljedicu ima vrlo nisku potencijalnu profitabilnost. Ako ulažu u dionice, onda su to blue chip bez veceg potencijala (Microsoft, Coca Cola, Amazon, Volkswagen i sl.).
Ulaganje u HR i regiju je uglavnom u miljenike svoje institucije tipa INGR, KNZM, IGH, DLKV, KOEI i sl. Koje u slucaju krize mogu rezultirati enormnim gubicima. Uz bok gorenavedenim moze stati i Aureus Private sa totalnim promasajima u regiji.

Dakle, imate potencijal rasta od 2-3% i u slucaju krize pad od 20-30%.

Slazem se u potpunosti sa g.Worlockom. Mislimo potpuno isto.Najbolje je da svojim novcem upravljate bas onako kako je g.Worlock opisao, jer cim vise ruku prodje,tim je situacija pogubnija za vas novac. Njima nije primarni interes vasa dobit, vec njihova.A kakve su oni igrice spremni da naprave da bi uzeli novac, to je stvarno odvratno….Inace, ja sam sa svojom strojarskom skolom imao i jos uvjek imam vece prinose (procentualno) od vecine tih fondova, a oni sve sa nekakvim titulama, znanjem,….

Potpis

Po meni je ovo super proizvod.Das najmanje 200 kila kuna i odmah doneses odluku koliko si spreman izgubit. Ostalo prepustis fond manageru i ne trebas vise o nicemu brinit.Ovisno o riziku nakon nekog vremenskog roka oni ti posalju obavijest da moras nadoplatit jos neku sumu jer je ova dosla na nulu. Genijalno.

Uistinu, bez svoje samostalnosti, narod ne može biti narodom, osobom, nego je samo puk - množina čeljadi! Dokle budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinca gospodara!

Kako ne, budem, onome koji prikaže prosječni rast od 5% kroz krizu i nakon izlaza iz krize.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

New Report

Close