Petrokemija: Dogovaramo sastanke s potencijalnim investitorima, ali odluke još nema

Naslovnica Forum Komentari članaka Petrokemija: Dogovaramo sastanke s potencijalnim investitorima, ali odluke još nema

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Samo ne računajte na državu, koja ne može ni kamate na kredite otplaiti. Ista ta država koja guši građane visokim cijenama i brojnim porezima. Ako si sposoban, posluj, ako nisi – izvoli u stečaj.

Bas tako, da… ali meni se cini da bi i ovo moglo lose zavrsiti. Da je ta firma toliko dobra i sve, kako ta da nema nikakvog postenog investitora? Mislim da je jendo nama na TVu dano, a realnost je drugo. Njihova proudktivnost je nikakva, tehnologija vjerojatno zaostaje, a vlasnik nece kupiti dug i dubioze.

Kad god sam osjetio potrebu komentirati i komentirao napise o Petrokemiji dd iz Kutine radio sam to vrlo kritički prema stanju u društvu i načinu upravljanja istim,ali i istovremeno uvijek afirmativno kao poslovnom subjektu.
I danas imam potrebu učiniti to isto.
Činjenica je da je društvo u 2012. ostvarilo ukupni gubitak u poslovanju u iznosu od 178 milijuna kuna. Istina je da je društvo u 2013 poslovalo u uvjetima povećane cijene prirodnog plina, kao što je i istina da je ostvarena viša prosječna prodajna cijena gnojiva u odnosu na 2011.
Iako se navedeni gubitak praktički stavlja u kontekst visoke cijene plina, kao i manje prodaje gnojiva i određene promjene u strukturi prodaje,dublja analiza poslovanja društva to uvelike negira.
Analiza kaže da je izostala proizvodnja od cca 100.000 tona gnojiva zbog postremontih neuspjelih startova i kvarova kao a sve u sferi subjektivnih faktora utjecaja. Gruba analiza također pokazuje da je po istoj osnovi učinjen dodatni trošak od preko 50 milijuna kuna, a po osnovi kontinuirane energetske neučinkovitosti dodatnih troškova na nivou od minimum 70 milijuna kuna.Zaključak je očit; društvo u 2012 nije smjelo ostvariti gubitak. Gubitak je prije svega rezultat lošeg upravljanja društvom u gotovo svim sferama njegove djelatnosti i potpuna je odgovornost Uprave društva. logična posljedica je smjena uprave društva, pitam se zašto samo triju članova uprave (kad se zna da su oni ipak drugi) a ne i predsjednika uprave čija odgovornost je stožerna. I kad je to već tako kako je moguće da isti ljudi pokušavaju dogovoriti dokapitalizaciju društva, kad rezultati pokazuju da neznaju voditi tvrtku i da nemaju viziju, ja bih rekao da u dobroj mjeri neznaju ni sa čime raspolažu.
Da bi se društvo dokapitaliziralo treba odrediti; gdje unutar društva, kako i u kojem smjeru ? To sigurno nije proizvodnja čađe i proizvodnja gline, a upitno je dali je to luka šibenik u svojoj osnovnoj namjeri.
A za sve to nužno je suštinsko restrukturiranje društva, izvlačenje i prodaja ili dekompozicija dotrajalog i nepotrebnog te kratkoročna i dugoročna strategija ostalog perspektivnog.
A proizvodnja gnojiva je još uvijek, kako u baznim proizvodima tako i u proizvodnji gnojiva software-ski dobra, hardware je tu i tamo zastario , ali sve u svemu dobrom modernizacijom može ponovo zauzeti sam vrh svjetskih tehnologija u toj djelatnosti. Naravno investiranje u poboljšanje ukupne energetske učinkovitosti, sa novim isplatljivijim izvorima energije osim novih djelatnosti direktno, indirektno se značajno poboljšava ienergetska učinkovitost tvornice gnojiva.
O mogućoj diverzifikaciji djelatnosti u užem i širem okruženju, a na osnovi raspoloživih resursa društava, krajnje je vrijeme pokrenuti procese.
Tvornica gnojiva je dobra tvornica, tvornica u koju treba i isplati se ulagati, tvornica koja jednako prihvaća i strateški ali i čisti tržišni značaj. Prije dokapitalizacije obavezno treba ići restrukturiranje, izljuščivanje svega što nije u funkciji proizvodnje gnojiva, a investicijski zahvati kroz modernizaciju, novu i novu izgradnju.
Dokapitalizacija isključivo prema dsefiniranim projektima poznatog učinka, isključivo u funkciji stvaranja nove vrijednosti i zapošljavanja.
Izbor partnera u dokapitaalizaciju nije nebitan i treba biti pomno odabran.
Pri tome treba jasno izreći da svaka dokapitalizacija bitno utječe na vlasničku strukturu,i konačno shvatiti da svaki investitor želi dobit, želi oplemeniti svoj uloženi kapital.
U takovoj situaciji besmisleni su i vrlo štetni svi dosadašnji populistički istupi i komentari, političke floskule i bedastoće.
Posebno opasan je izostanak bilo kakove odgovornosti za pojedinačne i ukupne rezultate uprave i NO!
Dokapitalizacija kroz fondove – DA, domaće investitore – DA, zaposlene i ostale građane Hrvatske po bilo kojem modelu – DA, strane investiore čija osnovna i dodatna dijelatnost nije proizvodnja gnojiva – DA, ali kroz EBDR upitno i vrlo oprezno!?

New Report

Close