Bohaček o ‘švicarcima’: Je li vas netko tjerao uzeti kredit? Jesu li banke tjerale ljude u poslovnice?

Naslovnica Forum Komentari članaka Bohaček o ‘švicarcima’: Je li vas netko tjerao uzeti kredit? Jesu li banke tjerale ljude u poslovnice?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Imam pitanje za Bohačeka:
Zašto mi banke nisu htjele odobriti kredit uz valutnu klauzulu u chf kad je tečaj bio 6,8kn za 1 chf?

Imam jedan prijedlog za Bohačeka: neka banke deponiraju kod tzv. Hrvatske narodne banke iznos u valuti CHF koji je ekvivalent iznosu izdanih kredita.[emo_smijesak]

“Svatko je odgovoran da se za sebe pobrine”.
Jednostavno i točno. U ovoj državi ljudi nisu naučili preuzimati odgovornost za sebe. Ako ide dobro onda je to samo moje i moja pamet a ako ide loše onda je netko drugi kriv, a najbolje da mi uvijek država (čitaj ostali porezni obveznici) plati za moje gubitke…

Linić danas šuti – a jučer dok još nije bio na vlasti se dodvoravao masama populističkim izjavama o švicarcima. Koja je to ljiga, ne možeš vjerovati! A sada bi nam još uveo harač zato jer smo štedjeli u nekretninama. Zato jer pokvarenim lihvarima/bankarima nismo povjerili svoj novac da oni njime upravljaju. Crvenite se drugovi ako stid poznajete[emo_bijesan]

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Čovjeka hvata muka od nekih rezoniranja u tom tekstu. Pa zaboga budućnost se danas predviđa i planira do 2050 godine! U Zagrebu je svojevremeno bilo održano i izlaganje “Hrvatska do 2050” godine.

U EU se to uzimanje kredita u švicarcima u Madžarskoj, Poljskoj pa čak i Ukrajini nazivalo “ekonomskom nepismenošću”. Prije nekoliko godina u EU nije bilo kraja čuđenjime i zgražanjima kako bilo kome može samo pasti na pamet u državama sa tradicionalno slabim ekonomijama i vrlo “mekanim” valutama uzeti kredit u valuti jedne od ekonomski najjačih zemalja u svijetu. Danas se ekonomskom nepismenošću nazivaju ideje da zemlje poput Hrvatske uvode euro (što je upropastilo Sloveniju) a što u Hrvatskoj zagovaraju – barem formalno – i Boris Vujčić i Katarina Ott.

Dakle nastavlja se tradicija da se u Hrvatskoj sve uvijek radi krivo. No to je mnogo šira i dublja tema subjektivnih, a ne objektivnih faktora kao glavnog uzročnika krize.

Ispada sada da su banke samoinicijativno i jednostrano mijenjale ugovore u nekoj drugoj valuti (kune, euri) u švicarce(?!?!). Ili su možde tada kamate u švicarcima bile najniže pa je “ekonomski nepismena raja” nasjela?

Ako je tako, onda je to problem koji zahtijeva sasvim drugačiji pristup.

Bohaček jesu svojim lažnim obećanjima da je to najpovoljnije a time su doveli ljude u zabludu a to je kazneno djelo

pitanje za gospodina Zorana Bohačeka.Što bi se dogodilo (hipotetski) kada bi svi korisnici kredita prestali plaćati svoje obveze u Hrvatskoj i kad bi se na globalnoj razini počelo to događati.(financijska revolucija)

Mene samo zanima za koje namjene je uzimana većina tih kredita? Znam ljude koji su uzimali kredit za svoje hirovite potrebe, a zatim uzeli novoga, da bi vratili staroga. Mnogi su se tako zaigrali i mislili kako će se rate kredita čarolijom samo istopiti, kao u ona “zlatna” jugo vremena.

Potrebno je provjeriti da li reklamiranje i prodaja kredita u CHF ima elemente investicijskog savjetovanja. U tom slučaju to je bilo neovlašteno savjetovanje.

Za probleme financijskih tržišta dijele se nobelove nagrade, a ne sudske tužbe. Kad bi se cijeli svijet ponašao kao Hrvati, sudovi bi bili zatrpani s gubitnicima.

Nobel-prize winner, Eugene Fama said: “After costs, only the top 3% of managers produce a return that indicates they have sufficient skill to just cover their costs, … the other 97% percent can be expected to do worse.” Eama govori o financijskim menadžerima, koji upravljaju milijardama, desecima milijardi dolara.

Dakle, (u našem slučaju) radi se o kreditno nesposobnim ljudima. Financijska nepismenost je drugorazrednog značaja. Čak je i nebitna!

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

Tko je pitao hrvate da li žele strane banke i njihovo ucjenjivanje? Banke treba nacionalizirati na isti način kao što su privatizirane!

Vidim da ima tendencioznih komentara ili pak su možda rezultat slabije upućenosti u problematiku. Spomenut ću na vlastitom primjeru kako su banke uvaljivale švicarce: imao sam nenamjenski kredit s Euro valutnom klauzulom na rok od x godina – u drugoj polovici 2005. godine zove službenica banke i predlaže da zatvorim taj kredit i nastavim otplaćivati po novom ugovoru s Chf valutnom klauzulom, znatno nižom kamatnom stopom i sve to se sređuje bez ikakve naknade. Nakon što je banka za kratko vrijeme po 4x podigla kamatnu stopu a na vidiku se naslućivalo divljanje švicarca odlučio sam likvidirati taj kredit jednokratnom otplatom ostatka glavnice. Ali avaj, kao da sam učinio smrtni grijeh: najprije sam morao odslušati predavanje službenice velike banke, kako to nije pametan potez odn. kad već stranka želi nešto takvo učiniti mora platiti kaznu od 4% tzv. naknade. Jel vam sad jasno pametnjakovići da je sam (lihvarski) sistem u osnovi prevarantski, vode ga (za račun stranih banaka-kolonizatora) razni bohačeki i ostali janjičari a kontrola (HNB ili države) je nikakva.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Uzeo sam 2005. auto na kredu u CHF-Porsche leasing. U jednom perijodu CHF je padao prema 4,8. Banka mi je podigla kamatu za 0,50% zbog tecaja na medunarodnom trzistu valuta… Do dan danas nisu spustili kamatu, a tecaj znate i sami koji je danas. Bojim se da i ova Udruga franak sinoc nije adekvatno dala javnosti prave razlog, za osnovu tuzbe… A to smo svi ocekivali od njih… Mene nisu uvjerili da ce nesto postici… A vas ! ? !

HNB, Rohatinski, 2006: “Hrvatska narodna banka stoga ponovno poziva građane da budu oprezni pri uzimanju dugoročnih kredita u švicarskim francima jer njihova analiza s “razinom pouzdanosti od visokih 95 posto” upućuje na to da će idućih mjeseci švicarski franci najvjerojatnije poskupjeti 17,8 posto. ”

Originalni tekst: http://limun.hr/main.aspx?id=42145&NadID=42094
Ko im je kriv što ga nisu slušali? Banke? Porezni obveznici? Ili oni sami?

New Report

Close