Agrokor zaključio financijski aranžman od 700 milijuna eura

Naslovnica Forum Komentari članaka Agrokor zaključio financijski aranžman od 700 milijuna eura

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“Kamata će iznositi 9.125% godišnje”
Zna se šo je zaduženje preko 7% i kako ono završava.

???????????

Todorić ili nije svjestan ili se samo pravi da nije. Sofisticirana mreža se plete oko njegovog "carstva". Ti sindicirani financijski aranžmani su svake godine po 20 – 25% veći.
Jednog će dana dobročinitelji sjesti na sve što posjeduje……….

marcello

Vi uspoređujete Agrokor s nekom malom firmicom. Ovo je dobro sve dok on može dobiti lovu, čak su i kamate nešto niže nego zadnji put a dospijeće je 2020g što je znak povjerenja investitora.

@marcello
A sto da on sad napravi? Treba frisku lovu, a mora i refinancirati stare dugove. Po mojem misljenju, on je vec neko vrijeme samo lutka – nema pravu kontrolu nad svojom firmom i mora raditi sto mu medjunarodni bankari govore.

Očito Agrokoru gori pod nogama kad se zadužuje pod ovakvim uvjetima. To sigurno neće dobro završiti za nas. Sve će to prije ili kasnije morati preuzeti neka strana banka ili fond a onda će se automatski i pola Hrvatske naći u stranim rukama. Agrokor je postao prevelik za naše tržište. Monopol koji gradi nažalost svi mi plaćamo nerealno visokim maloprodajnim cijena i lošim uvjetima za dobavljaće. Svatko bliže granici danas više ne kupuje u RH nego ide u okolne zemlje. Vlada i AZTN umjesto da umanje važnost Agrokora za našu ekonomiju potenciraju njegovu važnost i danas već nažalost i sudstvo je podređeno interesima jedne privatne kompanije. Loše nam se piše…

Jedmom sam čuo tvrdnju da je uloga Todorića kupiti u “regionu” sve što može a ona da će njega “pokupiti” netko od većih (recimo Carefour). Prednosti takve “kupnje” su očigledni.
A da bi se to ostvarilo treba stalno Agrokor zaduživati i držati mu glavu iznad vode dok to investitori žele.
Ako je to igra onda Todo radi baš kao što treba.

“Ovo je dobro sve dok on može dobiti lovu,”
Antiša, to i jest bit igre koju sam spomenuo … jer kada lovu jednom ne bude mogao dobitit … eto jeftine prilike za preuzimanje.

Banke su danas moćnija vojska osvajača od same vojske.

Dok to mali (i nažalost još uvijek glupi) ne shvate, gubit će bitke i ratove kao po traci.

A moram reći još i ovo.
Da li je neki mali dioničar Jamnice, LEDO-a i ostalih, koje sudjeluju iz Agrokorovog koncerna na slobodnom hr tržištu, dobio izvještaj koliko njegova dionica u tom "zaduženju" sudjeluje? Smatram da je to jako bitno. A to bi trebala pitati dobro nam znana HANFA koaj za ovakve stvari očito nema niti sluha niti vremena.
[cool]

Inače svim tako velikim znalcima ovdje, ovo je prvo izdanje u $ jedne korporacije iz Hrvatske…. A interes je bio preko 2 mlrd EUR ukupno iz EU i USA….

Smatram da je odlično analizirao trendove i procjenio da s ovim izdanjem otkupi prošlogodišnje izdanje koje je bilo po većem kuponu i na taj način uštedi na kamati….. to je cijela logika, sve ostalo ekipa zadržite za birtiju….

Slovenski Dnevnik piše kako se Agrokor iz kvartala u kvartal nalazi u sve goroj financijskoj situaciji te sve većim poteškoćama u poslovanju koji su rezultirali gubitkom od 10 milijuna eura početkom godine i to zbog visokih troškova plaćanja kamata. Slovenci tvrde da Agrokor u očima investitora nije sigurna i stabilna tvrtka. Da je tome tako svjedoči i činjenica da su kod obveznica morali pristati na kamatu od 9,12 ili 8,87 posto što će im dodatno povisiti troškove duga. “Veliki dio svog duga, Grupa Agrokor u posljednjih je nekoliko godina prebacila na svoje dobavljače, kojima su na kraju dužni 1,4 milijarde eura a samo ove godine dug iznosi 75 milijuna eura”, piše Dnevnik.

Da je Agrokor u očima investitora sve samo ne sigurna i stabilna tvrtka, pokazuje i posljednje izdanje obveznica, za koje garantuju Konzum, Ledo, Zvijezda, Jamnica, PIK Vinkovci i Sarajevski kiseljak. Iako je potražnja za obveznicama uveliko premašila ponudu, to je za Agrokor mala utjeha. Za 325 milijuna eurskih i 300 milijuna dolarskih obveznica s dospijećem 2020. godine Agrokor je morao pristati na 9,125 ili 8,875-postotnu kamatnu stopu. To znači da će za te obveznice svake godine plaćati 50 milijuna eura kamata i još će jednpoostotna promjena vrijednosti kune u odnosu na dolar i euro najvećoj hrvatskoj poslovnoj grupi donijeti dodatnih šest miliona eura troškova.
Više na Vaš link …[/url]

New Report

Close