Tečaj dolara i dalje vrlo visok

Naslovnica Forum Komentari članaka Tečaj dolara i dalje vrlo visok

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nikada mi nije bilo jasno kako funkcionira ta šema se tečajevima, kako se i na koji način sve određuje vrijednost neke valute, znam da tu igra puno faktora, ali npr. zašto je u odnosu na [url=”http://www.mjenjacnice.com”%5Dtečaj dolara, tj. zašto je euro jači od dolara i da li je taj odnos pravo mjerilo vrijednosti valute neke zemlje?
Bilo bi zanimljivo čuti odgovore na te stvari, daleko sam od toga da razumijem financijske i ekonomske razloge za tu temu, ali svejedno me zanima!!!

novac je roba ko i svaka druga. vrijedi kolika je za njom velika ponuda i potražnja – jedan od vrlo bitnih faktora.
u krizi svi bježe u sigurne luke i kupuju franak ili norv. krunu pa im cijena drastično raste-dok sr. banke ne uspiju smanjiti rast…
u euro se svi boje da će se raspasti, pogotovo kad se pogorša stanje u grčkoj ili španjolskoj pa svi prodaju i cijena mu drastično pada.
kad bernanke najavi kvantitativ easing dolar padne jer se štampa veća količina i mnogi ga prodaju, a rastu valute koje se kupuju i robe-nafta što je logično jer će novčanica biti više a nafte jednake količine.
kad naš guverner vidi da kuna raste a euro pada počinje kupovati velike količine eura da mu cijena poraste – opet stvar ponude i potražnje.
ako je zemlja sigurna tad i svi žele njezinu valutu pa potražnja za njom raste jer predstavlja sigurnu štednju – nekad njemačka marka
ako je kriza američki dolar je sigurna valuta i poželjna pa mu cijena raste jer je potražja za njim velika

ima toga još , navedeno mi je samo prvo palo na pamet. mnogo faktora utječe, a neki su u nekom danom trenutku samo dominantni,

mnogo je i nepredvidljivih koji će se dogoditi sutra, prekosutra…

lijep pozdrav

New Report

Close