Todorić ima najbržerastuću veliku IT tvrtku u Hrvatskoj

Naslovnica Forum Komentari članaka Todorić ima najbržerastuću veliku IT tvrtku u Hrvatskoj

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Koje bezvezne firme:
-Todoriceva firma ima sjajnih 2,33 mil kuna dobiti (prije ili poslije poreza?) na 103 mil kuna prihoda??? Cime se bave ti ljudi ? Koja to iole suvisla IT firma ima 2,4% dobiti? Sto ta IT firma radi da je tako bijedno profitabilna? No takva je profitabilnost i ostatka Agrokor grupe…
-VERSO je posebna prica- preprodavaci i instalateri CISCO-a. Svu da gdje mito caruje Tabak uspjeva – na kraju je zbog toga ipak morao iz CISCA – poceli su skandali. Kompetencija firme je davanje mita u cemernim zemljama

-Systec automatizacija je cisti sweat shop Danijelija. Talijanima je jeftinije placati inzenjere za automatizaciju (koristenjem SIEMENS PLCova) u Hrvatskoj nego u Italiji. Firma bez svoje tehnologije i bez svog proizvoda. Obicna agencija za zaposljavanje jeftinijih inzenjera.

I ovo su sampion IT industrije u HR? UZASNO

BigBoffin

@bigboffin

Ako vlasniku nije u interesu isplaćivati sebi dividendu odnosno gotovinu iz profita onda zašto pumpati profit i plaćati porez na profit? U slučaju mStarta to je očito, to je IT firma koja radi isključivo za članice Agrokor koncerna pa je politika poslovanja s minimalnim profitom više nego logična poslovna strategija.

@striker
Svakom pismenom i racionalnom vlasniku/investitoru bi trebalo biti stalo da ima sto vrijedniju imovinu. Profitabilna IT firma ima potpuno drugaciju valuaciju (VISU dragi Striker) od dosadne mesne industrije npr. Nadalje, i vlastita IT firma mora izdavati racune. PDV je u Hr 25 % a koliki je porez na dobit? Ako vlasnik zeli imati kucni IT onda ga je mogao zadrzati u okviru firme PIK Belje/PIK Vukovar/Sojara Zadar/LEDO/Whatever…. dragi Striker transfer pricing je jedan od razloga za M&A i integraciju firmi. Uglavnom, strikerovo “objasnjenje” je stupidno koliko je i todoriceva IT firma jalova.

BigBoffin

@bigboffin

Očito ne razlikuješ pojam profita od pojma imovine. To nisu iste stvari i radi se osnovnoj financijskoj abacedi. Također ne znaš da se valuacije mogu raditi na različite načine ( discounted FCFs, EBITDA multipli, vrijednost imovine …) a ne samo temeljem netto profita.
Također ne znaš da je izmjenama poreznog zakona iz 2010. firmama onemogućen odbitak pretporeza (PDV-a) za usluge koje se obavljaju povezanim društvima (mislim da je to u ovom slučaju glavni ako ne i jedini razlog zašto je informatika izdvojena kao posebna firma). Zbog toga bi bilo glupo imati IT odjel unutar kompanije jer ne možeš odbiti pretporez za usluge koje obavljaš povezanim društvima.
Imati IT službu unutar svake firme iz grupe je naprosto suludo gledajući s ekonomske i stručne strane.

Bilo bi korisno da nešto i znaš prije nego se upustiš u komentiranje.

Dragi Stirker da li znas sto je pojam “distributivnost množenja (a i dijeljenja) prema zbrajanju ( pa cak i oduzimanju)?
Ako znas onda si jako glup da ne razumije sto pisem. Ako neznas, nauci pa ces shvatiti kako djeluje porez (mnozenje) na profit (zbrajanje ili oduzimanje).

BigBoffin

Vrlo zanimljiva rasprava, iz nje se može svašta naučiti, bollje nego iz neke debele knjige o financijskom poslovanju, a nauči se i čemu služe izmjene poreznih zakona, ak ne može šumom…. može drumom.
“Također ne znaš da je izmjenama poreznog zakona iz 2010. firmama onemogućen odbitak pretporeza (PDV-a) za usluge koje se obavljaju povezanim društvima” “glupo imati IT odjel unutar kompanije jer ne možeš odbiti pretporez za usluge koje obavljaš povezanim društvima”

New Report

Close