‘Liberalni’ socijalizam: svatko radi što hoće!

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Liberalni’ socijalizam: svatko radi što hoće!

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Koliko god ponavljali tezu o “ostatku socijalističke svijesti” kao najvećem problemu našeg društva, ona neće postati istinita. Ne znam gdje se danas socijalizam u Hrvatskoj više očituje.. Da li u nikad većim društvenim nejednakostima, ili u sveprisutnom nepoštivanju osnovnih radničkih prava onih sretnika koji još uopće imaju posao.. Prava smo radnička utopija.

Gospodin Majetić za najveću pljačku na ovim prostorima ikad, u ovom tekstu koristi zgodan eufemizam “marifetluk”.

Lijepo je to što ste napisali Davore ali najveći uvjet za funkcioniranje tržišnog gospodarstva je uređena PRAVNA država sa učinkovitim i neovisnim sudstvom.
Nažlost neovisnost našeg sudstva seže do prve birtije u kojoj se jasno može vidjeti i čuti tko s kim od sudaca do službenika pije kavu i kao se onda u skladu s kvalitetom i kvantitetom kave odlučuje.

Kako razriješiti petljanciju zvanu neovisno, nedodirljivo i korumpirano hrvadsko sudstvo i pravosuđe?

Džaba svo poduzetništvo kad se rijetki drže zakona i onda zbog poštivanja normi nadrapaju.

a dok svoj život živim samom sebi Ja se divim

Najvise je zakazala drzava jer: a) pravosudje ne funkcionira, b) porezi se naplacuju selektivno (netko mora platiti, a netko ne mora – to je nebuloza u uredjenim drzavama i onaj tko to izvrsava u ime porezne uprave ide u zatvor na dugi rok), c) Zastita trznisnog natjecanja je zakazala na multiple razinama i godinama su se promatrali (a nisu se sankcionirali) razni monopoli pod pokroviteljstvom drzave. Uvjerljijvo najveci FAILURE je PRAVOSUDJE koje NE FUNKCIONIRA. Posljedica je jasna: NEMA ZASTITE privatnog vlasnistva (jer je postupak predug – dakle zastite nema) i samim time zemlja ima OGROMNI COUNTRY RISK. NEMA INVESTICIJA BEZ ZASTITE PRIVATNOG VLASNISTVA. Ja radim u inozemstvu i kad god nekog pitam: pa zasto ne kupite firmu i Hrvatskoj (ili imovinu) oni mi kazu: A jel’ sad sigurno, hoce mi netko stititi privatno vlasnistvo (stranci znaju magnitudu kriminala i nepostojeceg pravnog sustava u HR). Ja im odgovorim: NECE. NE JOS. JOS NIJE SPREMNO. I NIJE. To je sustina problema. Nista drugo nije veci problem od zastite privatnog vlasnistva.

New Report

Close