Bankari i usporedba bankara

06.10.07. | 22:36

leon swpr | profil
korisnik od: 25.01.2007.

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
Po uzoru na brodare, koji imaju jednu od najkvalitetnije i najstrucnije obradjenih tema na forumu, otvorio bih istu za bankarski sektor.
Bankari, trenutacno u drugom (ili trecem) planu, uz vrlo aktualne brodare i gradjevince, se ipak jos uvijek svojim poslovanjem cine kao dobar ulog.
I sam namjeravam uskoro (cekam 'povoljan trenutak') ulagati u ovaj sektor, pa nije naodmet imati temu sa usporedbama, prednostima i manama, svih bankara na istim stranicama.
Da li ce velikima stvarno nauditi ili ne konkurencija nadolazecih malih banaka; kakve ce utjecaje imati situacija u USA i Europi u sektoru na nase bankare itd itd
Svi konstruktivni komentari su dobrodosli.[smiley9]
Stara kineska: Pas koji laje, nije dovoljno kuhan!
06.10.07. | 22:54

fazan | profil
korisnik od: 09.11.2006.

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
Opet bljuješ.

I ja sam plagao velike nade u bankare, ali se bojim da tu više nema kruha. Izvrsno posluju, ali je problem što su im uglavnom definirane vlasničke strukture, a free float im je mali (dakako mjeren u postotcima vlasništva, a ne tržišnom kapitalizacijom).

Imao sam HPB, ZABU, RIBU, SNBA. Svugdje sam ponešto zaradio, ali mislim da je to slabo u usporedbi s građevinom ili brodarima.

Mislim da me ne će skoro vidjeti.

I love the Smell of Profits in the Morning
06.10.07. | 22:55

accountant | profil
korisnik od: 17.08.2007.

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
popularno rečeno, 'konjuktura' je svršena što se banaka tiče, globalno gledano kao i kod nas
eto osluškujem kako je kod velikog broja trgovaca nekretninama sve stalo jer je 'dohodak potrošen', tko je digao kredit digao je, tko je imao keša da upuca u zidove upucao ga je već
slično je i s drugom robom na tržištu, osobna potrošnja pomalo jenjava
sad su nešto uhvatile na T-HT-u[smiley11]
ne nadajte se puno rastu banaka, po meni su brodari (transport) hit bar do 2010.
a do onda ću vidjeti što s bankama
06.10.07. | 23:29

leon swpr | profil

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
accountant

popularno rečeno, 'konjuktura' je svršena što se banaka tiče, globalno gledano kao i kod nas eto osluškujem kako je kod velikog broja trgovaca nekretninama sve stalo jer je 'dohodak potrošen', tko je digao kredit digao je, tko je imao keša da upuca u zidove upucao ga je već slično je i s drugom robom na tržištu, osobna potrošnja pomalo jenjava sad su nešto uhvatile na T-HT-u[smiley11] ne nadajte se puno rastu banaka, po meni su brodari (transport) hit bar do 2010. a do onda ću vidjeti što s bankama

Sto se tice brodara; svjetla im je buducnost zasigurno 1 godinu (i tu mislim na bulkove), a i tankerima ce uskoro jos vise svanuti; medjutim do 2010 se ipak mnogo toga moze promijeniti.
Zanima me kako ce se sve ovo sa THT-om odraziti (makar trenutno) na bankare, te koliko ce iz svega toga izvuci HPB? Brojke su sigurno nemale; sa jedne strane ce zaraditi dobro mnogi na kreditima za THT dionice, ali takodjer jenjava kreditiranje za kupovinu nekretnina; nepobitno businessa broj 1. gdje su okretali lijepu lovu. nEvo jedan bljuc za fazana.[smiley9]
p.s. ja ne mislim ulaziti odmah sutra, ali ne treba sve gurati u brodare i gradjevince; ni trava ne raste do neba
06.10.07. | 23:42

veki | profil
korisnik od: 19.01.2007.

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
Za razliku od građevinaca i brodara meni je ovaj sektor daleko sigurniji za ulaganje. Možda neće rasti u postocima kao nevedeni ali bolje i manje pa mirniji san.[smiley2]
06.10.07. | 23:56

ricardo | profil
korisnik od: 11.08.2006.

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
Leone, kako se moze promijeniti u godinu dana, (cini mi se da si negativno intonirao) kad nedostaje brodova, i nedostajat ce ih makar do 2010, potraznja za brodovima rabila ponudu i to jako. a cak i kad dodju novi brodovi 20% starih ce se morati rashodovati do tada pa ce opet biti manjak.
07.10.07. | 01:27

leon swpr | profil

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
ricardo

<SPAN class=xclaimempty>Leone, kako se moze promijeniti u godinu dana, (cini mi se da si negativno intonirao) kad nedostaje brodova, i nedostajat ce ih makar do 2010, potraznja za brodovima rabila ponudu i to jako. a cak i kad dodju <SPAN class=XClaimStyle id=link0 onmouseover='ShowAd(0);window.status="";return true;' style="PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 0px; PADDING-BOTTOM: 1px! important; MARGIN: 0px; CURSOR: hand; COLOR: #018d25! important; PADDING-TOP: 0px; BORDER-BOTTOM: #018d25 1px solid; HEIGHT: auto; TEXT-DECORATION: underline! important" onclick='window.open("http://engine.xclaimwords.net/click.aspx?tid=1536&partnerid=114786&linkOut=http://engine.xclaimwords.net/redir.htm?url=www.imcwomkonferencija.com/")' onmouseout=HideAd(0); name="link0">novi</SPAN> brodovi 20% starih ce se morati rashodovati do tada pa ce opet biti manjak. </SPAN>

Ma nista protiv brodara; stovise imam ih i sam u portfelju i lijepo sam zaradio pogotovo zadnjih dana.
Pokusavam skrenuti paznju da se treba okretati polagano sektorima koji nisu u zizi i na vrhuncu trgovanja. Vozarine ce rasti jos neko doba za bulkove, to je sigurno, ali cim prikoce, isto ce se dogoditi i sa cijenama brodarskih kompanija na nasem trzistu (ovisno o floti).
Najbolja ulaganja su kad ulozis u nesto sto je van fokusa a uskoro bi moglo na vise grane.
Ja ne kazem da je sad trenutak za bankarski sektor, ali pomnim analiziranjem trzista i vijestima o pojedinim bankama mozemo pratiti kad i sto kupiti, te isto tako prodati. Nije zgodno traziti temu po temu od PBZ-a ZABA-e, CEBE itd itd i te tako usporedjivati koja je banka best buy; jer su na pjedinim temama apsolutno navijacki i neutemeljeni postovi.
Inace u svijetu su bankari vrlo cijenjena bransa i manje su podlozni amplitudama od mnogih drugih sektora, te se cine stabilnijim i sigurnijim ulaganjem.[smiley8] (evo vise ne bljujem)
btw smatram da bi trebalo otvoriti istu temu i za gradjevince i turiste, te prilagati FA, FI, TA i sve sto bi moglo pomoci u procjenama za kupnju
13.05.08. | 18:10

deimos | profil
korisnik od: 10.11.2006.

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
Da dignem temu iz mrtvih, intersantno stivo:

http://www.hub.hr/Downloa...3_profitabilnost_lekt.pdf
"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."
13.05.08. | 18:21

blueman | profil
korisnik od: 31.01.2007.

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
Po meni bankari bi mogli ako se ostavri ono sto je najavio Roha dobro profitirati.
Plasirati obveznice doma, smanjiti granicnu i obveznu,
To strasno utjece na profitabilnost.

zaba ima samo 10 milijardi u obveznoj.
Od toga bi se komotno moglo ako se odgodi 2 milijarde pustiti bankama na recimo kuppnju drzavnim obveznicama +krediti.

0.7% je aktivna po obveznoj.
oko 4.7% neka bude po obveznici.

marza je 4%.
4% na 2 milijarde je 80 milijuna kuna.
Onako zdravo seljacki to je puno i za ZABU
OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep
13.05.08. | 19:10

gemišt | profil
korisnik od: 04.10.2006.

ocjena poruke

-
zajednica
-
moderatori
po meni bankarski sektor je neopravdano izvan fokusa. imamo konzervativne banke koje nisu pogođene financijskom krizom. postoji nekoliko manjih banaka koje imaju povlaštene dionice sa garantiranom dividendom (npr. brba-p-a, pps-4900, div-300kn godišnje). neke se od tih banaka trže između 1 ili 2 bv ( mislim da se ceba trži čak oko 1bv) što u slučaju preuzimanja otvara mogućnost pristojne zarade.
nigdar ni bilo da ni nekak bilo