Hrvatska će za ovih 5 projekata dobiti 2,4 milijarde kuna iz EU fondova

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2017. u 16:09
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Dobrović je rekao da je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Hrvatskoj za projekte poboljšanja javnih vodoopskrbnih sustava na raspolaganju gotovo 7,8 milijardi kuna.

U Hrvatskim vodama u petak su svečano predani aplikacijski paketi za pet projekata vodoopskrbe i odvodnje koji se prijavljuju za financiranje iz sredstava Europske unije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti 2,4 milijarde kuna, a riječ je o projektima izgradnje pročišćivača na Murteru, na Krku, u Dugom Selu, Varaždinu i Velikoj Gorici.

Aplikacijske pakete za projekte vodoopskrbe i odvodnje svečano su ministru zaštite okoliša i energetike Slavenu Dobroviću i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću predali predstavnici komunalnih poduzeća koji prijavljuju projekte.

Ministar Dobrović: Aplikacije su rezultat zajedničkog rada

Ministar Dobrović istaknuo je da danas imaju razloga za zadovoljstvo i ponos, jer je to znak da su na dobrom putu na ispunjenju ciljeva – trošenja EU novaca koja su Hrvatskoj na raspolaganju, ali svakako ne ispuštajući iz vida i brige kvalitetu projekata.

Istaknuo je da se bez rada jedinica lokalne samouprave to ne bi moglo napraviti.

"Slavimo zajednički uspjeh i na putu gdje stvaramo dobru stvar za cijelo  društvo moramo sudjelovati svi", istaknuo je Dobrović. Naglasio je da će konačno rješenje biti i da se obrađena otpadna voda koristi jer je resurs i  poljoprivreda ju je voljna prihvatiti pa u zadnjoj fazi treba predvidjeti i takve mogućnosti.

Dobrović je rekao da je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Hrvatskoj za projekte poboljšanja javnih vodoopskrbnih sustava na raspolaganju gotovo 7,8 milijardi kuna.

Svrha tih projekata je osiguranje kvalitete i sigurnosti sustava javne vodoopskrbe te razvoj sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja voda. 

U pripremi još 70-ak projekata

U različitim fazama pripreme je 70-ak projekata, od čega je njih 30-ak u visokom stupnju pripreme. Za projekte koji su ocjenjeni kao najspremniji organiziraju se terenski obilasci gdje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao posredničko tijelo 1, i Hrvatske vode, kao posredničko tijelo 2, utvrđuju stanje spremnosti te pružaju podršku prijaviteljima u dovršetku pripreme projekta i dogovaraju rokove prijave za EU sufinanciranje.

Naglasio je da su u visokom stupnju spremnosti i vodnokomunalni projekti: Đakovo, Jastrebarsko, Šibenik, Rijeka, Varaždinske Toplice, Zabok-Zlatar, Donja Dubrava, Mursko Središće, Nin-Privlaka-Vrsi, Novalja, Požega i Pleternica.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike predano radimo i na pripremi aplikacija i za otpad i zaštitu okoliša, dodao je.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da su, uz ukupno dodijeljenih 1,5 milijardi kuna iz prethodnog razdoblja, samo u prošloj godini realizirali neto jednu milijardu kuna europskih sredstava.

Poručio je da zbog toga s puno optimizma nastavljaju raditi u ovoj godini, a današnja predaja paketa označava nastavak dobre suradnje tijekom ove godine jer je još dodatno 30-ak projekata spremno za prijavu u velikom iznosu.

Tim projektima i prijavama trebalo bi realizirati gotovo 630 kilometara kanalizacijskih kolektora, izgraditi gotovo 200 crpnih stanica na tim područjima te 10-ak uređaja graditi i nadograditi. To će puno značiti i za stanovnike tih područja jer će se na sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda priključiti više od 65.000 ljudi.

Đuroković: Uskoro rekonstrukcija nasipa i novi hidrološki projekti 

Đuroković je najavio da kreće i ubrzana priprema projekata za smanjivanje rizika, prije svega obrane od poplava te da imaju namjeru s obljetnicom puknuća nasipa u Županjskoj Posavini započeti rekonstrukciju nasipa na tom području koje je bilo ugroženo u dužini 200 kilometara, a krenut će s radovima za dvije dionice.

Rekao je da su u pripremi i projekti koji se bave hidrologijom te će bolje upravljati slivovima, prije svega rijeke Save i na taj način omogućiti sigurniju obranu od poplava, a stanovništvu omogućiti kvalitetne i sigurne uvjete života.    

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić poručila je da jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost raspoloživim EU sredstvima rješavati probleme infrastrukture i osigurati uvjeta za kvalitetan život i ostanak stanovnika na tim područjima, što je i primarni cilj.

"Sredstva su ogromna, apsorpcija nam zasad ide, radimo sve što možemo da je povećamo, a radit ćemo i dalje. Radujemo me i predanost kolega kako iz Hrvatskih voda tako i kolega iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u zajedničkom cilju da napravimo baš sve i da angažiramo sto posto naših kapaciteta te iskoristitimo sve mogućnosti koje stoje pred nama", poručila je.   

Pet projekata koji su u petak prijavljeni za financiranje iz EU su: Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Betina-Murter; Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka; Sustav prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda Rugvica – Dugo Selo; Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin i Sustav prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda Grada Velike Gorice.

Komentirajte prvi

New Report

Close