Vrijeme jeftinih kredita u Europi polako, ali sigurno završava

Autor: Admiral Markets , 23. listopad 2017. u 12:04
Foto: Thinkstock

BDP svih europskih gospodarstava zadnjih godina počeo je rasti, a stopa nezaposlenosti postepeno pada, što znači da je Europa definitivno izašla iz financijske krize koja je počela još davne 2008.

U četvratak se održava važan sastanak čelnih ljudi Europske centralne banke, koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za sve one koji imaju kredite uz promjenjivu kamatnu stopu, ali i za one koji štede u američkom dolaru, švicarskom franku i ostalim valutama koje nisu vezane za euro. Tečaj eura u odnosu na dolar također bi mogao burno reagirati. U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa jedan euro vrijedi 1,1744 američka dolara, što je približno 2,5% ispod najviše razine dosegnute u posljednih nekoliko mjeseci.

Na sastanku će biti odlučeno kako završiti program ubrizgavanja enormnih količina novca u europski financijski sustav, koji ECB provodi zadnjih nekoliko godina. Novostvoreni novac je korišten za kupovinu državnih obveznica, na temelju čega im je cijena rasla, a kada cijene obveznica rastu, kamatne stope padaju. Upravo to je i bio cilj. Naime, pri niskim kamatnim stopama, pojedinci i kompanije su spremniji na zaduživanje te ulaganje posuđenog novca u nekretnine, širenje poslovanja i slično, što je dobro za gospodarski rast.

Sad se već sa sigurnošću može reći da je plan ECB-a uspio. BDP svih europskih gospodarstava zadnjih godina počeo je rasti, a stopa nezaposlenosti postepeno pada, što znači da je Europa definitivno izašla iz financijske krize koja je počela još davne 2008.

No, rekordno niske kamatne stope mogu imati i negativne posljedice, kao što je visoka inflacija, koja nije poželjna. Tijekom ove godine je došlo do rasta stope inflacije na cijelom kontinentu, stoga su u više navrata visokopozicionirani djelatnici ECB-a najavili da je došlo vrijeme za početak zatezanja monetarne politike. Predsjednik Vijeća guvernera Banke je u zadnjem obraćanju javnosti najavio da će ovog četvrtka iznijeti plan za smanjivanje iznosa koji se ubrizgava u sustav, a koji trenutno iznosi 60 milijardi eura mjesečno.

Na temelju same najave završetka QE programa, kamatne stope su već blago porasle, a kada QE program u potpunosti bude završen, Europska centralna banka će početi dizati referentne kamatne stope, pri čemu će i sve komercijalne banke automatski dizati kamatne stope svojim klijentima.

Što će biti s tečajem eura?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će zbog početka zatezanja monetarne politike, euro jačati u odnosu na većinu najtrgovanijih svjetskih valuta. Naime, kako bude rastao prinos na štednju i držanje kapitala u europskim obveznicama, tako će rasti interes za prebacivanje kapitala iz drugih valuta u euro, pri čemu je jačanje eura vrlo izgledno. U roku nekoliko godina, euro bi u odnosu na američki dolar i švicarski franak mogao ojačati možda čak i više od 10%. S obzirom na politiku HNB-a, tečaj eura u odnosu na hrvatsku kunu će i dalje ostati na približno istoj razini.

Kratkoročno, u četvrtak, za vrijeme konferencije za medije, vrlo vjerojatno će doći do naglog pomaka tečaja glavnih valutih parova, a smjer kretanja će ovisiti o detaljima plana kojeg će predstaviti Mario Draghi. Ukoliko najavi relativno brzi završetak QE programa, euro bi odmah mogao početi jačati, a ukoliko dođe do produžetka trajanja programa od npr. 6 ili 9 mjeseci, euro bi mogao privremeno oslabiti. Odluka o visini kamatnih stopa bit će objavljena u četvrtak (26.10.) u 13:45 sati, a konferencija za medije će početi u 14:30 sati.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

naš guverner ima tolike devizne rezerve, da kod nas ne treba strahovati od promjene tečaja, ali bankari bi mogli malo povisiti kamate, puno će pogubiti novca na Agrokoru i netko bi im to morao namiriti, a građani su im najpovoljnija opcija

New Report

Close