Ulagači sa ‘zalihom’ od 726 milijuna barela nafte čekaju rast cijena

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2016. u 10:44
Foto: Thinkstock

Nakon nevjerojatnog ponora sredinom siječnja, cijena sirove nafte se oporavila i navela mnoge na zaključak, pa i International Energy Agency, da je najniža razina već dosegnuta.

Bloombergov indeks za tržište roba dosegao je tromjesečnu najvišu razinu i to ponajprije zahvaljujući rastu cijena energenata, odnosno benzina i sirove nafte s uzastopnim rastom cijene posljednja četiri tjedna. Nakon nevjerojatnog ponora sredinom siječnja, cijena sirove nafte se oporavila i navela mnoge na zaključak, pa i International Energy Agency, da je najniža razina već dosegnuta. Također, povećana potrošnja benzina u SAD-u i manja globalna proizvodnja, s poremećajima u isporukama iz zemalja članica OPEC-a, gotovo da su poništili zabrinutost o mogućem razočaranju na nadolazećem sastanku OPEC-a i Rusije, za oko mjesec dana, smatra Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo Banci.

"Oporavak na razinu od oko 40 dolara za barel može postati kontraproduktivan ako 'povuče' povećanje proizvodnju i to u trenutku kada se globalna zagušenost na tržištu naftom tek počela smanjivati. Tu je i rizik da je tržište požurilo s reakcijama s obzirom na fundamentalne pokazatelje, pa ponovno možemo doći u snažno povlačenje. A onda dolazimo do činjenice da analize pokazuju da institucionalni ulagači i fondovi drže rekordne duge pozicije za WTI i Brent tipove sirove nafte, odnosno 726 milijuna barela nafte je u vlasništvu ulagača koji čekaju rast cijena", kaže Hansen.

Zlato je pak prošlog tjedna dosegnulo novi jednogodišnji vrhunac, posebice nakon stimulansa Europske središnje banke koji je, suprotno očekivanjima, povukao euro prema gore, nauštrb dolara. Hedge fondovi zaustavili su stoga svoj pohod na zlato, nakon što su proteklih osam tjedana kupovali žuti plemeniti metal. Ulagači u ETP-ove (exchange-traded products) nisu dijelili isti stav, pa su nastavili s kupovanjem, i dalje očekujući prinose. 

"Zlato je bilo vrlo stabilno prošli tjedan, ne samo zbog ulagača u ETP-ove. Unatoč manjem slabljenju tijekom tjedna, u analizama se ne vidi nikakva panična rasprodaja. Vjerujem da to potvrđuje da je tržište promijenilo stav prema zlatu, unatoč, za njega, otežavajućim okolnostima s rastom dionica i stabilizacijom robnih tržišta", smatra Hansen i dodaje da su ulagači kupili oko 275 tona žutog metala od početka godine i to su najvjerojatnije dugoročni investitori koji mu se vraćaju unatoč niskim ili čak negativnim stopama depozita.

Prošli su tjedan susret sa stvarnošću imali industrijski metali, nakon što su ostvarili snažne prinose na pretpostavkama da će Kina najaviti dodatne mjere za podršku rastu i stoga povećati potražnju za ključne robe, među njima i metalima, a željezna rudača zabilježila je potpuno nevjerojatni tjedan, s povijesno najvećim jednodnevnim skokom cijene prije točno tjedan dana, zaključuje Hansen iz danske investicijske banke.

  

Komentirajte prvi

New Report

Close