U pola godine se na oročenju od 20.000 € može zaraditi 450

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2013. u 21:59
Ilustracija

Razlika između najviše i najniže kamatne stope štednje 305 eura, pa razmislite…

Oročite li 20.000 eura na 6 mjeseci, imate mogućnost zaraditi maksimalno 450 eura, uzmemo li u obzir trenutno stanje na tržištu. Poznat je trend porasta štednje građana u predkriznim i kriznim razdobljima. Naime, od početka krize u Hrvatskoj, banke bilježe stalan porast ulaganja građana u štednju.

Usporedili smo kamatne stope na klasičnu oročenu deviznu štednju u eurima. Parametri usporedbe odnose se na prosjek usporedbi u mjesecu ožujku na portalu kompare.hr. Oročeni iznos u visini 20.000 eura, uz fiksnu kamatnu stopu, na rok oročenja od 6 mjeseci.Od ukupno 32 banke u Hrvatskoj, prikazani su rezultati za njih 18 koje nude mogućnost oročenja uz navedene uvjete.

Kamatna stopa od 4,5% koju nudi Kreditna Banka Zagreb, dio je posebne akcijske ponude koja je aktivna do kraja travnja. Odnosno, ukoliko klijent aktivira štednju do kraja travnja, kamatna stopa ostaje nepromijenjena do kraja roka oročenja. Valja napomenuti kako neke od Banaka ne nude štednju uz fiksnu kamatnu stopu, po zadanim uvjetima, već samo po promjenjivoj kamatnoj stopi.

Ukoliko usporedimo visinu kamatnih stopa za isti iznos i uz isti rok oročenja, moguće je ostvariti maksimalno 450 eura prema sadašnjim uvjetima na tržištu. Iznos je garantiran jer je kamatna stopa nepromjenjiva, a u skladu s tim, štediša ostvaruje isti mjesečni prinos.

U primjeru nekoliko banaka, zabilježen je blagi pad kamatnih stopa početkom travnja u usporedbi sa početkom 2013. Pažljivom usporedbom te odabirom banke možete ostvariti i do tri postotna poena veću kamatnu stopu, odnosno 305 eura veći prinos na oročenje. Ukoliko raspolažete većim iznosima, banke vam nude mogućnost individualnog ugovaranja kamatne stope.

Važno je istaknuti da država putem Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka jamči za štednju do iznosa od 400.000 kuna. Dakle, vaš novac je osiguran, do iznosa od 400.000 kuna, bez obzira štedite li u nekoj od vodećih banaka prema tržišnom udjelu ili maloj banci.

Na portalu kompare.hr možete besplatno i bez obaveze usporediti ostale ponuđače te uvjete oročenja.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close