S&P zadržao rejting Hrvatske na ‘BB+’, ali je podigao izglede

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2018. u 10:02
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody’s dva stupnja ispod. Pritom S&P i Fitch drže izglede pozitivnima, a Moody’s stabilnima.

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak rejting Hrvatske na 'BB+', ali je podigla izglede sa stabilnih na pozitivne, zahvaljujući očekivanjima da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti, dok će se fiskalni i pokazatelji zaduženosti i dalje poboljšavati.

"Pozitivni izgledi odražavaju naše očekivanje da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti, a javni dug smanjivati, pri čemu se rizici povezani s najvećom hrvatskom prehrambenom kompanijom Agrokorom postupno smanjuju nakon nagodbe s većinom kreditora", kaže se u priopćenju te agencije.

S&P procjenjuje da će ove godine hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 2,8 posto, a za toliko bi trebao porasti i u idućoj godini, zahvaljujući snažnoj domaćoj potrošnji, ali i dobrim rezultatima izvoza, potaknutog još jednom snažnom turističkom sezonom.

S&P je u ožujku podignuo rejting Hrvatske za jedan stupanj uz stabilne izglede, zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje uslijed nastavka gospodarskog oporavka.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's dva stupnja ispod. Pritom S&P i Fitch drže izglede pozitivnima, a Moody's stabilnima.

Komentirajte prvi

New Report

Close