Soros se okladio u potop Wall Streeta

Autor: Tomislav Pili , 18. kolovoz 2014. u 11:45
Reuters

Na američkom tržištu vrijednosnica sprema se pravi potop, ako je vjerovati potezima Soros Fund Managementa, investicijske tvrtke koja upravlja imovinom američkog milijardera i čuvenog investitora Georgea Sorosa.

Na američkom tržištu vrijednosnica sprema se pravi potop, ako je vjerovati potezima Soros Fund Managementa, investicijske tvrtke koja upravlja imovinom američkog milijardera i čuvenog investitora Georgea Sorosa. Prema navodima Bloomberga, tvrtka je do kraja lipnja kupila 11,3 milijuna put opcija na burzovno utrživ fond (ETF) koji prati kretanje S&P 500 indeksa. To je najveći broj te vrste financijskih instrumenata koje je ta tvrtka kupila u posljednjih nekoliko godina, a znači da se Soroseva tvrtka snažno kladi na pad tržišta. Naime, put opcije daju pravo na prodaju financijskog instrument po određenoj cijeni u budućnosti.

Tijekom prvog tromjesečja Soroseva tvrtka kupila je tek 1,6 milijuna put opcija, što znači da je u drugom tromjesečju broj opcija porastao za čak 606 posto. Prema nekim jednostavnim računicama, Soros je u okladu na pad američkog tržišta uložio 2,2 milijarde dolara. Bilo kako bilo, činjenica da je moćna investicijska kuća toliko uložila u pad indeksa potaknula je zabrinutost među investitorima. Ipak, dio analitičara smatra da je pogrešno Sorosove poteze interpretirati na način da legendarni investitor koji je 1992. srušio britansku funtu očekuje pad tržišta. Vjerojatnije je da štiti dio portfelja, ocjenjuju analitičari. Podsjetimo, za razliku od europskog tržišta koje je pod pritiskom ukrajinske krize, Wall Street za sada ne pokazuje znakove snažnije korekcije. Od početka godine S&P 500 u dobitku je šest posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

I toga će biti pred Harmagedon.

New Report

Close