Revoluciju električnih vozila mogla bi uskoro zaustaviti nestašica, upozorava njihov najpoznatiji proizvođač

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Američki proizvođač električnih automobila Tesla očekuje globalnu nestašicu nikla, bakra i drugih minerala koji se koriste u baterijama za električna vozila zbog nedovoljnih ulaganja u rudarski sektor, izjavila je menadžerica te kompanije prema navodima dva izvora.

Tesla je veliki potrošač minerala a dosada je rijetko u javnosti iznosio svoje procjene o metalurškoj industriji.

Bakar, nikal, litij i srodni minerali ključne su sirovine za proizvodnju baterija i drugih dijelova električnih vozila.

Teslina menadžerica za globalnu opskrbu baterijskim metalima Sarah Maryssael izjavila je u četvrtak na zatvorenoj konferenciji rudara, regulatora i zakonodavaca da proizvođači automobila primjećuju nestašicu ključnih minerala potrebnih za proizvodnju električnih vozila, navode izvori.

Glasnogovornik američke kompanije izjavio je kako njezine izjave valja tumačiti isključivo u kontekstu industrije električnih automobila. Dodao je i da su se one odnosile na dugoročne moguće izazove u opskrbi tim metalima.

Industrija bakra već dugo muku muči s nedostatnim ulaganjima a sada grozničavo nastoji otvoriti nove rudnike i povećati opskrbu tim metalom, potaknuta globalnim trendom okretanja električnim vozilima.

Električni automobili koriste dvostruko više bakra nego automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem, napominje Reuters.

Dodatni su izvor pojačane potražnje i takozvani sustavi za pametne domove, poput Alphabetovog termostata Nesta i Amazonove osobne asistentice Alexe, koji će – prema procjenama konzultantske tvrtke BSRIA - do 2030. godine trošiti oko 1,5 milijuna tona bakra. Trenutno troše 38 tisuća tona.

Maryssael je na konferenciji istaknula i „ogroman potencijal” koji bi moglo donijeti partnerstvo s rudarskim sektorom Australije ili SAD-a, prema izvorima.

Australija je još krajem prošle godine potpisala preliminarni sporazum sa SAD-om o zajedničkim istraživanjima i razvoju minerala za koje se smatra da su ključni za američko gospodarstvo, podsjeća Reuters.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve