Potrošili 25,8 milijardi franaka na obranu tečaja prije nego su shvatili da je to preskupo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2015. u 11:17
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Troškovi održavanja minimalnog tečaja franka prema euru od 1,20 franaka za euro uvelike bi nadmašili koristi za gospodarstvo.

Švicarska središnja banka (SNB) objavila je u četvrtak da je potrošila 25,8 milijardi franaka na obranu tečaja krajem prošle godine, prije no što su ocijenili da je ta mjera preskupa u usporedbi s koristima za gospodarstvo.

U siječnju je SNB ukinuo minimalni tečaj franka prema euru od 1,20 franaka za euro, potpirivši strahovanja da će taj potez teško pogoditi izvozno orijentirano švicarsko gospodarstvo. Potez je šokirao tržišta, potaknuvši nagli skok švicarske valute.

U SNB-u uporno tvrde da nisu imali izbora ali odluka i dalje podiže prašinu a političari su u posljednje vrijeme pooštrili kritike na račun središnje banke, s obzirom na posrtanje domaćeg gospodarstva koje se dijelom može pripisati i jačem franku.

"Troškovi održavanja minimalnog tečaja franka prema euru od 1,20 franaka za euro uvelike bi nadmašili koristi za gospodarstvo", ističe se u godišnjem izvješću središnje banke, objavljenom u četvrtak.

Prema kraju 2014. SNB je provodio devizne transakcije i kupovao devize za ukupno 25,8 milijardi franka, navode u središnjoj banci.

Samo u siječnju vrijednost intervencija u obranu minimalnog tečaja dosegnula bi 100 milijardi franaka, procijenili su u SNB-u. Nastavak te mjere rezultirao bi bujanjem bilance koje se više ne bi moglo kontrolirati i ona bi višekratno premašila vrijednost BDP-a, upozorili su u švicarskoj središnjoj banci.

U izvješću se uglavnom analiziraju odluke i stanje u prošloj godini i ne komentira se aktualna razina tečaja franka.

Međunarodni monetarni fond (MMF) konstatirao je u ponedjeljak da je franak početkom godine bio precijenjen i da bi SNB trebao razmotriti mogućnost dodatnog ublažavanja monetarne politike kako bi zakočili usporavanje gospodarskog rasta. Kao moguće rješenje u MMF-u su sugerirali najavljene kupnje imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close