OPEC i Rusija dogovaraju skuplju naftu

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2019. u 21:59
Foto: Reuters

O cijeni barela koja je u prvom polugodištu poskupila 20 posto raspravlja se u Beču.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pa su u cijelom prvom polugodištu zabilježile skok veći od 20 posto na 66,5 dolara.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastaju se 1. i 2. srpnja u Beču kako bi odlučili hoće li nastaviti ograničavati proizvodnju i u drugoj polovini godine. Od početka godine OPEC+ ograničava proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno, a sporazum je istekao zadnjeg dana lipnja.

Na skupu 20 najvećih svjetskih gospodarstava Rusija i Saudijska Arabija postigle su dogovor o produljenju tog sporazuma. Sporazum će se produljiti u sadašnjem obliku i jednakom obujmu, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Mi ćemo podržati produljenje dogovora, i Rusija i Saudijska Arabija. Moramo tek odlučiti da li će to biti za šest ili devet mjeseci”, rekao je Putin. S druge strane, proizvodnja se u SAD-u i dalje kreće oko najviših razina u povijesti, oko 12,3 milijuna barela dnevno.

Procjenjuje se da bi u četvrtom tromjesečju mogla dosegnuti i 13 milijuna barela dnevno, čime bi SAD dodatno učvrstio poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije. Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close