Obveznički fondovi do lipnja ‘deblji’ za 1,8 milijardi kuna

Autor: Tomislav Pili , 19. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prošlog mjeseca imovina investicijskih fondova veća 0,13 posto.

Vrlo blagi rast imovine otvorenih investicijskih fondova u lipnju ponajviše se zahvaljuje već tradicionalnom rastu imovine obvezničkih fondova. Mjesečna statistika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pokazuje kako je u lipnju ukupna imovina dosegla 18,57 milijardi kuna što je 0,13 posto više nego mjesec ranije. Ako se pogleda prvo polugodište, domaća je fondovska industrija prvih šest mjeseci zaključila s 0,42 posto rasta imovine.

Fondovski lipanj donio je rast imovine polovice fondova. Kao i proteklih mjeseci (pa i godina) rastom predvode obveznički koji su ujedno i najzaslužniji što lipanj nije zaključen u minusu. Imovina te vrste fondova narasla je dodatnih 2,45 posto na 7,95 milijardi kuna. Rast su još zabilježili i dionički fondovi, ali vrlo blagih 0,05 posto na 1,79 milijarde kuna. Među “gubitnicima” našli su se mješoviti i novčani fondovi iz kojih se novac i dalje odljeva pod pritiskom niskih kamatnih stopa. Novčani su fondovi izgubili dodatnih 2,2 posto imovine koja se spustila na malo iznad sedam milijardi kuna.

Pad, ali daleko slabijih 0,76 posto, iskusili su i mješoviti fondovi u kojima se krajem lipnja upravljalo s 862,8 milijuna kuna. Kolika je popularnost obvezničkih fondova pokazuje usporedba na polugodišnjoj razini. Naime, od kraja prosinca do kraja lipnja u tu se vrstu fondova slilo 1,8 milijardi kuna, odnosno imovina je uvećana više od 27 posto.

 

7,95 milijardi

kuna našlo se krajem lipnja 
u obvezničkim fondovima

Rezultat je tim impresivniji s obzirom da obveznički fondovi ove godine ostvaruju relativno niske prinose. Prema podacima Hrportfolija, za ovu je godinu 10 obvezničkih fondova u plusu, a prinosi se kreću od 0,01 posto do 1,81 posto. Minusi pet fondova kreću se od 0,01 posto do 4,73 posto. Kako novac u obvezničke dolazi, tako iz novčanih fondova odlazi. U prvom polugodištu ta je vrsta ostala bez 1,7 milijardi kuna, praktički istovjetnog iznosa koji je otišao u obvezničke. U relativnom iznosu imovina je smanjena 19 posto. Dionički fondovi zaključili su prvih šest mjeseci s padom od 6,2 posto, a mješoviti od 2,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close