Norveški naftni fond do 2020. uložit će 33 milijarde dolara u nekretnine

Thinkstock Thinkstock

Norveški državni investicijski fond, kolokvijalno poznat kao Naftni fond, u sljedećih nekoliko godina namjerava uložiti 33 milijarde dolara u nekretnine u Europi i Sjevernoj Americi.

Norveški državni investicijski fond, kolokvijalno poznat kao Naftni fond, u sljedećih nekoliko godina namjerava uložiti 33 milijarde dolara u nekretnine u Europi i Sjevernoj Americi. Iako po strukturi imovine pretežito dionički, upravitelji fonda još su 2010. dobili odobrenje za ulaganje u nekretnine.

Od 860 milijardi dolara ukupne imovine, za sada je samo 1,2 posto imovine uloženo u nekretnine, odnosno 10 milijardi dolara. Do 2020. taj bi udjel trebao porasti na pet posto, otkriva za Bloomberg Karsten Kallevig, šef odjela nekretninskih ulaganja. Od europskih lokacija, Norvežanima su najzanimljivije nekretnine u Münchenu, Berlinu, Londonu i Parizu. “Preko bare” zanima ih Boston, New York, San Francisco i Washington.

Norveški fond - u koji država ulaže novac od naftnih prihoda - ponajviše zanimaju poslovne nekretnine, uredi, skladišta i trgovački centri. Lani je fond ostvario prinos od te vrste ulaganja od 11,3 posto, bolje od 8,3 posto rasta IPD Global Annual Property indeksa. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve