Njemačka banka nudi “negativne kamate”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2014. u 18:51
Thinkstock

Mala njemačka banka najavila je u srijedu da će ponuditi “negativne kamate” za velike štedne uloge, što znači da će naplaćivati 0,25 posto na štednju ukoliko je ulog veći od 500.000 eura.

Mala njemačka banka najavila je u srijedu da će ponuditi "negativne kamate" za velike štedne uloge, što znači da će naplaćivati 0,25 posto na štednju ukoliko je ulog veći od 500.000 eura.

Europska središnja banka (ECB) prošle je godine odredila negativne kamate velikim bankama za noćne pologe, ali je ovo vjerojatno prvi put u Njemačkoj da štediše moraju platiti za čuvanje njihova novca.

Skatbank, mala banka u Altenburgu na istoku Njemačke objavila je da će negativne kamate na štednju početi naplaćivati idućeg mjeseca. Glasnogovornik banke izjavio je da Skatbank, koja ima 15.000 klijenata, trenutačno ne plaća kamatu za uloge veće od 500.000 eura.

Kamate u Njemačkoj istopile su se nakon što je ECB pokušao jeftinim zajmovima oživjeti tromo gospodarstvo u eurozoni, što nije donijelo veliki uspjeh.

Financijska tržišta pozdravljaju jeftine zajmove, ali imućni Nijemci prosvjeduju zbog nedostatka načina za unosno investiranje.

Internetski portal Verivox objavio je da su poslovne banke već prije više tjedana počele uvoditi negativne kamate.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Negativna kamata ili naknada za čuvanje novca!!!! Kada sam o tome, ne tako davno, pisao, izgledalo je više šala nego zbilja. Međutim, kao da je vrag odnio šalu i evo ti negativnih kamata i to u maloj njemačkoj banci.
Mala njemačka banka sa svojih svega 15 tisuća štediša odlučila se na ovaj i ovakav potez. Što je tu simptomatićno?????
Realnu ekonomiju usisala je financijsku ekonomija a financijsku ekonomiju nekoliko štediša nekoliko evropskih država a sada je usisava nekoliko banaka tih istih nekoliko evropskih država!!!
Gdje će se zaduživati periferne evropske države????
Radi li se ovdje o Imperijalizmu kao posljednjem stadiju kapitalizma, kako ga je vidio Lenjin? Ili možda o bogatom sjeveru i siromašnom jugu? Da li je i ovdje na dijelu otkriće svjetske banke o tome kako 85 bogatih ima imovinu kao 3,5 milijardi siromašnih?????
Može li negativna kamata, kao svojevrsni zakon tržišta, spasiti, humanizirati našu civilizaciju???? Može li negativna kamata opametiti politiku štednje??? Može li negativna kamata…………….??? Može li negativna kamata……………???
O kakovoj je to negaciji negacije riječ???

New Report

Close