Na Jadranu depoziti dvaput ‘deblji’ od onih na kontinentu

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2018. u 22:00
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prosječni iznosi štednje znatno variraju o mjestu stanovanja.

Prosječni stanovnik Hrvatske krajem 2017. godine imao je oko 45.600 kuna depozita u kreditnim institucijama, a oročeni su depoziti i dalje omiljeni oblik štednje građana, istaknuo je u utorak direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zvonimir Savić na okruglom stolu u povodu Svjetskog dana štednje koji se tradicionalno obilježava 31. listopada.

“I u ovim aktualnim destimulativnim okolnostima za klasičnu štednju, s obzirom na pad kamatnih stopa, depoziti i dalje ostaju prva opcija angažiranja viška sredstava za većinu kućanstava.

Pad pasivnih kamatnih stopa i uvođenje poreza na štednju donekle utjecalo na ponašanje dijela stanovništva, koje je dio raspoloživih sredstava preusmjerio u dionice i investicijske fondove, no premalo da bi to utjecalo značajnije na promjenu strukture financijske imovine sektora kućanstava”, rekao je Savić. Prema podacima HGK, krajem prošle godine ukupni su depoziti kućanstava u Hrvatskoj iznosili 190,36 milijardi kuna, od čega se 109,6 milijardi kuna odnosilo na depozite kućanstava u kontinentalnoj, a 80,7 milijardi kuna u jadranskoj Hrvatskoj. Apsolutna je vrijednost depozita u kontinentalnoj Hrvatskoj 35,8 posto viša nego u jadranskoj Hrvatskoj, pretežito zbog grada Zagreba u kojem je koncentrirano 28 posto svih depozita (depoziti u Zagrebu krajem prošle godine iznosili su 53,1 milijardu kuna).

No, bez Zagreba, kontinentalna Hrvatska ima 30 posto manju vrijednost depozita od jadranske, koja ima 83 posto veću vrijednost depozita po stanovniku.

 

45 tisuća

kuna imao je prosječni stanovnik Hrvatske krajem 2017. u kreditnim institucijama

Naime, u jadranskoj Hrvatskoj, koja uključuje sedam priobalnih, odnosno primorskih županija, prosječan je iznos depozita po stanovniku krajem prošle godine iznosio 55.849 kuna.

Kontinentalna Hrvatska, koja uključuje 13 županija i grad Zagreb, imala je 30.489 kuna depozita po stanovniku.

No, kada bi grad Zagreb bio izostavljen kao najjači ekonomski dio Hrvatske gdje je koncentracija depozita velika, onda bi prosječan depozit po stanovniku kontinentalne Hrvatske iznosio 27.741 kuna, što je osjetno niže u usporedbi s jadranskom Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close