Na EU stres testu palo 25 banaka, od naših najbolje prošao PBZ

Autor: Jadranka Dozan , 26. listopad 2014. u 22:00
Mario Draghi, predsjednik ECB-a (Reuters)

Rezultate AQR-a u HNB-u tumače i kao potvrdu da njihovi zahtjevi nisu ni pretjerani ni nepotrebni.

Od 130 vodećih banaka iz eurozone zahvaćenih stres testom i sveobuhvatnom provjerom kvalitete imovine, njih 25 pokazalo se ranjivima i s potrebom za kapitalnim jačanjem, ali među njima nije ni jedna koja posluje u Hrvatskoj. Pokazala su to izvješća Europske središnje banke (ESB) i Europskog  nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) koja su zbog financijskih tržišta objavljena u nedjelju. U isto vrijeme Hrvatska narodna banka je obznanila nalaze za četiri vodeće i sistemski najvažnije banke u Hrvatskoj, koji su ugrađeni u Asset Quality Review (AQR). Utvrđena korekcija kvalitete imovine za četvorku koja predstavlja dvije trećine ukupne bankovne aktive – Zagrebačku, Privrednu, Erste i Raiffeisen banku – relativno malo utječe na njihovu stopu adekvatnosti kapitala, ali i sustava u cjelini, ističu u HNB-u.

Tromjesečnim provjerama kvalitete kreditnog portfelja i vrijednosti instrumenata osiguranja na uzorku od 40 milijardi kuna plasmana prema 992 klijenta tih banaka utvrđena je potreba dodatnih rezervacija od 1,25 milijardi kuna. A projekcijom rezultata tog uzorka na ostatak portfelja u pogledu neprihodujućih plasmana, došlo se do ukupno 1,57 milijardi kuna dodatnih rezervacija utvrđenih AQR-om. Izdvajanjem tih rezervacija stopa adekvatnosti kapitala u prosjeku bi im se smanjila za 0,6 postotnih bodova, ali to znači na i dalje visokih 20,2 posto u prosjeku, naglašavaju u HNB-u. Od spomenute četvorke, na kraju 2013. najveću je stopu adekvatnosti imala Privredna banka (24,5%), zatim Zaba (22,3%), dok su dvije banke članice austrijskih grupacija, RBA i Erste, bile ispod 20, na 17,7 i 15,2 posto.

Iz PBZ-a su se već u nedjelju pohvalili i kako provjerama u sklopu AQR-a nisu imali dodatnih zahtjeva za rezervacijama, potvrđujući tako i ranije spekulacije o nalazima, prema kojima su najveći zahtjevi bili prema Ersteu. No, nakon 4,2 milijarde kuna troškova rezerviranja u 2013., do sredine 2014. promatrana je četvorka iskazala dodatnih 1,4 milijarde rezervacija. Dakle, znatan dio potrebe za ispravcima vrijednosti utvrđenih pregledom kreditnog portfelja u okviru AQR-u već je zapravo proveden. 

U HNB-u su zadovoljni su što je stabilnost i adekvatna kapitaliziranost našeg bankarskog sustava potvrđena i prema standardima ESB-a i EBA-e. No, za viceguvernera Damira Odaka to je ujedno i potvrda da prudencijalna regulativa HNB-a “nije ni pretjerana ni nepotrebna”. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Niti jedna hrvatska banka nije uopće bila na stres-testu.

U svojoj krutoj i ograničenoj politici financiranja, ne bi ih poremetio niti asteroid veličine Jupitera …!

New Report

Close