Može li Elon Musk ispuniti najluđa očekivanja svojih ulagača?

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2017. u 13:42
Foto: Reuters

Muskova je poruka javnosti da Tesla više nije tvrtka koja proizvodi automobile već inovativna tvrtka u energetskom sektoru, s fokusom na budućnost i čistu energiju.

Dionica Tesle porasla je za 54 posto u odnosu na prosinac 2016., zahvaljujući nevjerojatnim sposobnostima njihovog računovodstva i silnim naporima u proizvodnji kako bi pokazali profitabilnost u trećem kvartalu, odnosno bez obzira na neispunjena očekivanja u preliminarnim rezultatima posljednjeg tromjesečja prošle godine. I dok je Tesla uspjela u onom što su mnogi mislili da je nemoguće, impresivne prodajne vještine Elona Muska zadržale su pažnju ulagača i omogućile značajno odstupanje u cijeni njihove dionice u odnosu na ostatak automobilske industrije. Naime, njegova je poruka javnosti da Tesla više nije tvrtka koja proizvodi automobile već inovativna tvrtka u energetskom sektoru, s fokusom na budućnost i čistu energiju.

– Radi se o vrlo zanimljivoj poruci koju Musk ponavlja, ali nije baš usklađena s podacima koji stoje u pozadini. Tesla je i dalje gotovo 100-posto auto-kompanija, operativna dobit će još poprilično vremena dolaziti iz tog segmenta, pa je stoga novi Tesla 3, koji se očekuje u 2017., u fokusu šire zajednice koja prati njihovo poslovanje – kaže Peter Garnry, rukovoditelj strategije za trgovanje dionicama u Saxo banci. Dodaje da je zato potpuno logično uspoređivati Teslu s ostatkom auto industrije kao svoje prave usporedne skupine, pri čemu se vidi da se dionicom Tesle trguje na iznimno visokim vrijednostima, zahvaljujući njihovom izvanrednom poslovanju i vrlo visokim očekivanjima. No, Musku svakako treba čestitati na promjeni u komunikaciji jer na taj način privlači potpuno drugačije investitore koji su spremni prihvatiti veću valuaciju i dodatno privlačenje kapitala kako bi nastavili s rastom i nužnim ulaganjima, odnosno troškovima, kaže Garnry.

Unatoč tome što su ispred zadanog rasporeda s GigaFactory poslovanjem, ubrzanim rokovima s Teslom 3, još uvijek postoji rizik koji se ne smije zanemariti, a to je kupovina SolarCitya. Ta tvrtka naime ima vrlo agresivan model financiranja i potreban im je stalni priljev velike količine novca, a to će povući Teslu prema dolje, smatra analitičar iz danske investicijske banke.

– Poprilično je sigurno da će Tesla morati ponovno zakoračiti na tržište kapitala kako bi potaknuo rast te nove, vertikalno integrirane, kompanije. A tu je onda još i novi Tesla 3, pri čemu već znamo da Tesla obično ima problema s ispunjavanjem postavljenih rokova. Stoga u sljedeća tri-četiri mjeseca moramo paziti na mogući pad cijene dionice i to s trenutnih 280 dolara na 220 dolara, kao prosječne cijene u zadnjih 12 mjeseca, prije no što je počela snažnije rasti u prosincu 2016. godine – kaže Garnry i zaključuje da je to puno realnija cijena dionice jer se budućnost tvrtke nije toliko promijenila da bi dionica u protekla dva i pol mjeseca toliko narasla.

Komentari (1)
Pogledajte sve

http://www.bookicious.com/elon-musk/

New Report

Close