MMF snizio prognoze za svjetsko gospodarstvo, navedeni i razlozi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2019. u 17:07
Foto: Reuters

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je blago snizio procjene rasta za globalno gospodarstvo u 2019. i 2020. godini, upozoravajući da bi nove američke i kineske carine, carine na automobile ili neuređen brexit mogli dodatno usporiti rast, oslabiti ulaganja i izazvati poremećaje u lancu nabave.

U ažuriranim procjenama za svjetsko gospodarstvo MMF ističe da su negativni rizici ojačali te sada predviđaju rast globalnog gospodarstva od 3,2 posto u ovoj godini i od 3,5 posto u 2020. godini. Time su snizili za po 0,1 postotni bod proljetne procjene iz travnja ove godine, a po četvrti put su snižene od listopada prošle godine.

Ažurirane prognoze MMF-a obuhvaćaju najveća gospodarstva, skupine gospodarstava i svijet u cjelini.

MMF ističe da pokazatelji objavljeni od početka godine i općenito slabija inflacija ukazuju na slabiju od očekivane globalnu aktivnost, pri čemu trgovina i napetosti na tehnološkom planu te jačanje dezinflacijskih pritisaka predstavljaju rizike u budućnosti.

Ujedno, MMF je snizio prognoze rasta globalne trgovine u 2019. godini za 0,9 postotnih bodova, na 2,5 posto. Trgovina bi se trebala oporaviti u idućoj godini i porasti za 3,7 posto, procjenjuju u MMF-u, snizivši ipak raniju procjenu za oko 0,2 postotna boda.

Rast obujma trgovine u prvom je tromjesečju ove godine posustao, skliznuvši na oko 0,5 posto, objavio je nadalje MMF, ističući kako je usporavanje tih aktivnosti najviše pogodilo azijska gospodarstva u nastajanju.

“Glavni je faktor rizika za globalno gospodarstvo što takav nepovoljni razvoj situacije, uključujući daljnje američko-kineske carine, američke carine na automobile ili brexit bez dogovora, prigušuju povjerenje, slabe ulaganja, premještaju globalne lance nabave i ozbiljno usporavaju globalni rast ispod osnovne razine”, zaključuju u MMF-ovim najnovijim prognozama.

Komentirajte prvi

New Report

Close