‘Ključno je micanje domaćih barijera’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedinstveno tržište kapitala u EU

Micanje barijera iz nacionalnog zakonodavstva preduvjet je stvaranja jedinstvenog europskog tržišta kapitala, a za to je nužno uskladiti aktivnosti u svim članicama, zaključak je sastanka što ga organiziralo Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) za tržišne sudionike iz članica EU i država jugoistočne Europe. Sastanak je dio Inicijative EK za uklanjanje prepreka investitorima čiji je domaćin po prvi puta bio depozitorij koji se aktivno uključio u europske regulatorne procese.

“SKDD u suradnji Hanfom intenzivno radi na otklanjanju barijera i stvaranju jedinstvenog pristupa rješavanju pitanja koja su vezana uz korporativne akcije. Ključno je napraviti analizu postojećeg zakonodavnog okvira kako bi se sve novine iz europskog zakonodavstva što prije uklopile u hrvatsko zakone”, rekla je čelnica Depozitorija Dora Matošić dodajući da je vlada mišljenje kako bi upravo te institucije, zbog svoje ekspertize, trebale biti jače angažirane na području korporativnih akcija.

“Zemlje EU imaju različita pravila prema kojima investitori posluju, a radne grupe u pojedinim zemljama identificiraju prepreke te se na radnim sastancima izmjenom iskustava pronalaze načini da se harmonizacija što kvalitetnije provede. U tom kontekstu Hrvatska ide u korak sa zemljama središnje Europe”, nadovezao se prvi čovjek Hanfe Ante Žigman.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve