Jamstveni poticaji za ‘mikro i male’

Autor: Jadranka Dozan , 01. studeni 2018. u 21:59
Foto: Getty Images

Suradnja HAMAG-BICRO-a i banaka.

Za male i mikro poduzetnike otvara se nova kreditna pogodnost vezana uz strukturne fondove EU. Vodstvo HAMAG-BICRO-a sa sedam je financijskih institucija odabranih javnim pozivom (Zaba, PBZ, Erste, HPB, OTP te HBOR i Unicredit leasing) sklopilo sporazum o suradnji za provedbu financijskog instrumenta Ograničeno portfeljno jamstvo iz ESI fondova. Ukupni iznos potencijalnog kreditiranja MSP-ova koji se ‘pokriva’ tim instrumentom iznosio bi 557 milijuna eura, a spomenute financijske institucije će, u skladu s uvjetima programa, moći pokriti dio gubitka kredita uključenih u Portfelj u ukupnom iznosu 58 mil. eura.

Prednost u odnosu na dosadašnja jamstva je ta da će cjelokupnu obradu zahtjeva raditi financijske institucije, a nama će kvartalno podnositi izvješća, čime ćemo smanjiti administraciju i ubrzati plasiranje kredita, istaknuo je Vjeran Vrbanec, čelnik HAMAG-BICRO-a. Program ESIF Ograničena portfeljna jamstva, kaže, zadnji je financijski instrument preostao iz 185 milijuna eura teškog paketa mikro i mali zajmovi, individualna i portfeljna jamstva, koji se većim dijelom financira iz OP Konkurentnost i kohezija.

Program Ograničeno portfeljno jamstvo namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima za investicijske i kredite za obrtna sredstva. Pojedino jamstvo može biti do 150.000 eura, s maksimalnom stopom do 80% glavnice kredita, na rok od 1 do 10 godina, navode u Agenciji. Uz veću dostupnost, to pogoduje smanjenju kamata i traženih instrumenata osiguranja pri kreditiranju maloga gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close