Gospodarstvo eurozone: ‘Najmračnija slika od 2013.’

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2019. u 12:01
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Gospodarstvo eurozone stagniralo je u rujnu budući da se pad aktivnosti u industriji počeo prelijevati i na uslužni sektor, pokazalo je u četvrtak mjesečno istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave u privatnom sektoru eurozone pao je u rujnu za 1,8 bodova u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 50,1 bod, što je njegova najniža vrijednost od rujna 2013. godine.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

„Gospodarstvo eurozone stagniralo je u rujnu, pri čemu istraživanje oslikava najmračniju sliku od početka aktualnog razdoblja rasta aktivnosti sredinom 2013. godine", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Pojavile su se nove naznake širenja trenda pada aktivnosti iz industrije u uslužni sektor", ističe Williamson.

Najveći je uteg za gospodarstvo bio pad novih narudžbi, konstatiraju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, izdvajajući i pad izvoza u proteklih 12 mjeseci.

Među vodećim je gospodarstvima najlošiji rezultat zabilježila Njemačka čiji PMI signalizira pad aktivnosti u prošlom mjesecu. U Francuskoj i Italiji gospodarstvo je gotovo stagniralo a u Španjolskoj je poraslo najslabije u nekih šest godina, ističe Williamson.

Poslovni čelnici ne očekuju bolje uvjete poslovanja ni u predstojećem razdoblju, iskazujući zabrinutost zbog pada aktivnosti u industriji širom svijeta i političkoj neizvjesnosti koju uzrokuje brexit.

"Sve veći rizik recesije i dodatno slabljenje inflatornih pritisaka dodatno će raspiriti očekivanja da Europska središnja banka mora poduzeti dodatne mjere kako bi potaknula gospodarstvo u idućim mjesecima", zaključuje Williamson.

Komentirajte prvi

New Report

Close